Belföld

2009.04.23. 10:04

Liberális-szocialista adok-kapok ingatlanügyben (frissített)

Budapest - Bekövetkezett, amitől az SZDSZ tartott, rendkívül olcsón adta el a XIII. kerületi MSZP-többség a csütörtöki versenytárgyaláson, amelyen csak egy pályázó volt, a városrész egyik értékes ingatlanát az Ipoly utcában - nyilatkozta Szabadai Viktor az MTI-nek. Az MSZP szerint reális a vételár.

feol.hu

Az SZDSZ kerületi elnöke, fővárosi képviselője elmondta, szomorúnak tartják, hogy bár az április 21-i, rendkívüli testületi ülésen mindenki tudta: csak egy pályázó lesz a versenytárgyaláson, mégsem módosítottak az eladási feltételeken. Így a lehető legrosszabb áron, a legrosszabb pillanatban adták el a Dunához és a Szent István parkhoz egyaránt alig 100 méterre lévő ingatlant. 
    
A 2.859 négyzetméteres telket 115 ezer forintos négyzetméteráron szerezte meg egyetlen jelentkező. A vevő a 330 millió forintos vételárból rövidesen visszakap 160 millió forintot. Az önkormányzat ugyanis megállapodott a vevővel, hogy az általa építendő ingatlant, orvosi rendelőt 400 ezer forint négyzetméteráron megveszi majd tőle a kerület - jegyezte meg.
    
A politikus közölte, jelenleg egyetlen szakértő sem mondja azt, hogy a mai piaci környezetben, ilyen áron el kell adni egy ilyen értékes ingatlant.

Az igazságügyi szakértő által megállapított árat, reális összeget fizetett a XIII. kerület által az Ipoly utcában eladott ingatlan vevője, akinek a telek egy részén mélygarázst, felette pedig játszóteret is építenie kell - nyilatkozta Hiszékeny Dezső alpolgármester az MTI-nek.
 
A szocialista politikus elmondta, hogy az ingatlaneladását bírálók, köztük az SZDSZ helyi elnöke is, azt valamiért nem veszik figyelembe, hogy nem csupán az számít egy vételárnál, hogy hol van a telek, lényeges a beépíthetősége is. Lehet ugyanis a Normafánál 60 ezer forintos négyzetméterárért is telket venni. Az adott Ipoly utcai ingatlannak 55 százalékos a beépíthetősége, a 115 ezer forintos négyzetméter ár mellett. A beépíthetőséget azért korlátozták, hogy ne vegyék el a napfényt a szomszéd telkektől. Előírták azt is, hogy a 2.859 négyzetméteres telek egy részén, 852 négyzetméteren mélygarázst, felszínén pedig játszóteret kell kialakítania saját költségén a vevőnek.
    
Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a kerület jól jár azzal is, hogy a telken épülő ingatlan földszintjén 160 millió forintért orvosi rendelőt vesznek, 400 ezer forintos négyzetméter áron. A közelben 500 ezer forintos négyzetméter árért épültek házak - tette hozzá. 
    
A szocialista politikus szerint a bírálók "vagy dilettánsak, vagy nem akarják érteni, hogy miről van szó". Megjegyezte, hogy a kerület presztízs- és bizalomvesztés elkerülése érdekében nem vonta vissza az április 21-én éjfélkor lejárt pályázatot. Közölte, hogy voltak más érdeklődők, köztük igen komoly is a telekre. "A megindult politikai hajcihő miatt" visszaléptek, mivel nem szeretnék azt, hogyha beskatulyáznák őket, hogy jobb- vagy baloldaliak. "Az SZDSZ mindent elkövetett, hogy nagy legyen a felfordulás, hogy elriassza a befektetőket" - hangoztatta.
    
Az alpolgármester megemlítette, hogy a fővárosi önkormányzat, amelynek egyik képviselője az SZDSZ kerületi elnöke, a szóban forgó telektől 700 méterre, 6.000 négyzetméteres ingatlant adott el nemrég 74 ezer forintos négyzetméter áron. A kerületi képviselő-testület csütörtöki ülésén nem él majd ez ügyben az elővásárlási jogával. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!