Belföld

2005.05.02. 12:31

A konyhai maradék is lehet hasznos

Ercsi kistérség (hcs) - Van, ahol már évek óta, jól mûködik, van, ahol - pályázati pénznek köszönhetõen - hamarosan indulhat a szelektív gyûjtés. Martonvásáron a komposztálásnak is igyekeznek híveket szerezni.

Mórocz Zsolt

A kuka helyett a dombba

A komposzt magas szerves-anyag-tartalmú, barna, földszerû anyag, amely rn különbözõ - a háztartásban keletkezõ - szerves hulladékokból áll. A komposztot rn mesterséges humusznak is nevezik. Komposztálással jelentõsen csökkenthetjük rn a háztartási szerves hulladék mennyiségét, így azt nem kell szállítani, rn nem terheli a szeméttelepeket, és a mûtrágyázást is elkerülhetjük általa. rn A komposztba kerülhet zöldség, gyümölcs maradvány, ételmaradék, tönkrement rn szobanövény, apróra tört tojáshéj, könnyen foszló papír, levágott, elszáradt rn növényi rész, hervadt virág, falevél - de soha ne tegyünk bele fertõzött rn növényi részeket, tûlevelet, kenyeret egészben, fémet, üveget, újság- rn és kartonpapírt, mûanyagot. A komposztálásra a kert egy elkerített, árnyékos rn sarka a legalkalmasabb, kialakításához például az edenkert.hu vagy a humusz.hu rn oldalon is talál hasznos tudnivalókat az érdeklõdõ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!