Baracska

2015.04.19. 19:49

Baracska: Faluközpont és közösségi tér

Baracska - A régi településeknek hagyományosan kialakult a központjuk, Baracska ma rásegít , hogy nekik is szebb legyen a település szíve.

Zsohár Melinda

A község sajátos fekvésű, szerkezetű és arculatú település. Bár nagyjából egy helyütt található a községháza, a templom, az első világháborús emlékmű és az orvosi rendelő, közel a szép faluházhoz, nem alkot igazi centrális teret ez az együttes. Speciális helyzetet ad az is, hogy a vasútállomás lényegében kívül esik a községen, így itt a hetvenes évektől helyi buszjárat működik, persze mostanra jelentős önkormányzati támogatással.

Boriszov Zoltán polgármester. Fotó: FMH-archív

- Az idén 317 millió forintból gazdálkodunk – mondja Boriszov Zoltán polgármester. – Tavaly mintegy 12-13 millió forintból felújítottuk az orvosi rendelőnket, előtte a községháza is megújult annyi év után. Idén a faluközpontot formáljuk reményeink szerint egységessé, szeretnénk, ha valódi közösségi térként szolgálná a baracskaiakat. Folyik a tervegyeztetés. A Makovecz-stílusú faluházunkat is renováltuk tavaly, idén térkövezzük az udvarát, közel fekszik hozzá az uniós igényű játszótér. Mindezt összekapcsoljuk két önkormányzati telek hasznosításával – utóbbit nemrégiben vásároltuk. Szabadtéri színpadot építünk az egyikre, a másik pedig a parkolási gondjainkat enyhíti. Az orvoshoz, a polgármesteri hivatalba, a közeli üzletekbe érkező autósokra is tekintettel kell lennünk. Van megtakarított pénzünk, ehhez hitelt készülünk felvenni, 70-75 millió forintot irányzott elő a testület a faluközpont kialakítására.

Az önkormányzat évente hatmillió forinttal támogatja az utazási társaságot, Baracskán naponta 37-40 vonat áll meg az állomáson a két irányban! A nagy távolságra eső állomást autóbusszal közelítik meg, persze nem mindegyikhez tudnak járatot indítani oda-vissza. Így is 10-12 vonathoz jön és megy a busz, a legnagyobb utasforgalom idején. A jegyek messze nem fedezik a költségeket, de Baracskán elvi és húsba vágó gyakorlati kérdés a közösségi közlekedés a sok bejáró diák és felnőtt miatt.

Négy utcát aszfaltoznak még a tervek szerint, s a kissé kesze-kusza utcaneveket is rendezik, utcanévtáblákat pontosítanak. A felszíni csapadékvíz-elvezetés kritikus pontjait szintén tervezésbe vonták, a szélsőséges esőzések az utóbbi években károkat okoztak. S a legörvendetesebb cél: az óvoda bővítésére pályázatot nyújt be az önkormányzat, az igények alapján húsz gyermekkel többet szeretnének fogadni az intézménybe.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!