kutyák minden mennyiségben

2020.10.19. 14:30

Újabb példánnyal bővült az emlékérem sorozat

A Magyar Nemzeti Bank a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat bemutató sorozat második darabjaként Komondor elnevezéssel 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki az állatok világnapján.

S. Töttő Rita

Forrás: mnb.hu

Fotó: GEDAI

Az emlékérmét Imrei Boglárka fémműves formatervező iparművész tervezte, mesterjegye a füves puszta ábrázolásába rejtve, bal oldalon alul található. Tavaly a magyar vizsla került az érmékre, jövőre pedig várhatóan a magyar agár következik. A komondor, az egyik legismertebb magyar pásztoreb 2017 óta tartozik a hungarikumok gyűjteményébe, másik nyolc őshonos kutyafajtával együtt. A komondor honfoglaló őseinkkel érkezett a Kárpát-medence területére.

Fotó: mnb.hu

Az emlékérme előoldalán egy féloldalról ábrázolt komondor látható, statikus, figyelő pozícióban, hátoldalán pedig munka közben látható 3 komondor, jellegzetes őrködő, figyelő testtartásban. Mint az érme kibocsátója, a Magyar Nemzeti Bank közleménye fogalmaz: „A Komondor emlékpénzérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak. Elsődleges szerepük a figyelemfelhívás nemzeti értékeinkre. Az emlékérme-sorozat a magyar pásztor- és vadászkutyafajták sokoldalúságát, kiváló tulajdonságait reprezentálja.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!