Állatvilág

2016.12.26. 18:20

Túl közel a betegség

Egyre gyakrabban merül fel a kérdés a kutyatartók körében, vajon valóban szükség van-e az évenkénti veszettség elleni oltásra, miközben szinte nem is regisztrálják a betegséget az országban. Ennek jártunk utána, miután a Nébih veszettség elleni figyelemfelhívó kampányba kezdett december közepén.

S. Töttő Rita

A veszettség agy- és gerincvelő-gyulladással járó, halálos betegség, mely az Európai Unióban, a tagállamok sikeres mentesítési programjainak köszönhetően egyre inkább visszaszorul. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) december közepén veszettséggel kapcsolatos tudnivalókat bemutató figyelemfelhívó kampányt indított az unióban.

Az Európai Bizottság célja, hogy 2020-ra az Európai Unió valamennyi tagállamában felszámolják a betegséget.

A kampány fő üzenete: Ha olyan rókát vagy egyéb vadállatot lát, amely hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy támadó magatartást mutat, esetleg róka, vagy más vadállat tetemét találja meg, értesítse a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságot, vagy hívja a Nébih zöld számát, a +36 80 263 244 telefonszámot!

A Fejér Megyei Hírlap megkereste kérdéseivel a Nébih-et, ahol elárulták, hogy hazánk - örömteli módon - rendkívül jól szerepel a veszettség elleni küzdelemben: 2015-ben egyetlen esetben sem, 2016-ban pedig mindössze egy rókából mutatták ki a vírust, emberi fertőződésre, megbetegedésre pedig 1994 óta nem került sor Magyarországon. S éppen ez az, amiért egyes kutyatartók úgy gondolják, nem is lenne szükség a kötelező évenkénti veszettség elleni oltásra.

Ám az, hogy ez a kedvező helyzet kialakulhatott, éppen a preventív hatósági intézkedéseknek és szigorú előírásoknak köszönhető. Ezek közé tartozik a kutyák kötelező évenkénti oltása (ami jogszabály által előírt kötelezettség), illetve a rókák évente kétszeri orális immunizálása. Ahhoz, hogy ez a kedvező állapot fenntartható legyen, a hatóság szerint továbbra is indokolt ez a prevenciót hangsúlyozó szemlélet.

A kutyák oltását a hatóság szerint indokolja az is, hogy ne válhassanak a betegség közvetítőjévé, azaz ne adhassák át a fertőzést az embernek. A kutya ugyanis fogékony a veszettség vírusára, ráadásul az ember közvetlen közelében, velünk együtt él. Ezért fontos, hogy valamennyi kutya védett legyen a veszettséggel szemben, amit a rendszeres védőoltással lehet elérni.

Az állatok immunizálása fontos, hogy elérhető legyen a veszettségmentesség az országban Fotó: Shutterstock

Az ebek kötelező védőoltását mindaddig fent kell tartani, míg Magyarország mentes nem lesz a veszettségtől. A mentességhez az kell, hogy minimum két egymást követő évben ne kerüljön megállapításra veszettség, még vadon élő állatokban sem. Ez - figyelembe véve az ez évi szerencsi esetet - legkorábban 2019-ben lehetséges. Megkérdeztük azt is, vajon mennyire vagyunk távol attól a veszélyzónától, ahol már komoly kockázatot jelent a veszettség.

A hatóság szerint a szomszédos országok közül Ukrajna és Románia, Szerbia, Horvátország teljes területén, illetve Szlovákiában, a lengyel határ közelében is aktívan jelen van a betegség. Tehát a kockázat reális, amely indokolttá teszi az elővigyázatosságot. Ez a járványügyi helyzet indokolja, hogy évente kétszer az Ukrajnától a Horvátországig tartó határszakaszon folytatni kell a rókák orális immunizálását, függetlenül attól, hogy Magyarországon találnak-e veszett állatot vagy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!