Luxus négylábúaknak

2018.06.18. 15:00

Hogy a kutyának is álom legyen a nyaralás! – Bemutatjuk a megye kutyapanzióit

Itt a nyár, már ezerrel szervezzük a nyaralást, de mi legyen kedvenceinkkel? Akik nem vihetik magukkal, azoknak mutatunk egy másik opciót.

Nagy Annabella

kutyapanzió kutyának is nyaralás

Forrás: Pxhere

Szerencsére már számos állatbarát szálloda létezik, hogy négylábú társaink is velünk tarthassanak a nyaralás során. Illetve ha van egy közeli ismerősünk, aki gondjaira bízhatjuk kedvencünk nincsen probléma. Viszont, ha ezekre nincs lehetőségük, a fehérvári kutyapanziók közül válogatva állatainknak is igazi luxus nyaralást teremthetünk. Találjuk meg állataink számára is a legjobbat!

Dog Garden

A Dog Garden kutyapanziója egyben kutyanapköziként is üzemel, olyan jól szocializált kutyák számára, akik jól kijönnek fajtársaikkal. Napi 5 órát töltenek az állatokkal a két biztonságos futtatón, ahol többedmagával osztozik. Az egyiken játszhatnak, fürödhetnek a medencénkben a nagyobb testű, játékos kutyák, míg a másikon ugyanez a program, csak ott a kistestű és a nyugalomra vágyó idősebb kutyusok töltik az idejüket. Mindezt természetesen folyamatos felügyeletet mellett.

A reggeli és délutáni „futiidő” között, – a legnagyobb melegben – és éjszaka a házban szállásoljuk el a kutyusokat kényelmes kutyafekhelyeken. Itt sincsenek magukra hagyva, a felügyelet 24 órás. A panzióban bármilyen étkezést meg tudnak oldani, de ha tehetik a gazdik hozzák magukkal a kutyus megszokott kajáját, hisz az a legjobb az állatnak, ha a megszokott ételt kapja.

- Magát a panziót egy próbanap előzi meg, ahol felmérjük, hogy be tudjuk-e illeszteni a kutyust a többiek közé, illetve az a tapasztalatunk, hogy a kutyák is könnyebben alkalmazkodnak a panzióhoz és a gazdi távollétéhez, ha ismerős neki a panzió és a napirendünk, amit a kutyák miatt szigorúan betartunk, hisz szeretik, könnyebb nekik, ha kiszámítható nálunk az élet – mondta Győrfi Henriett, kutyatréner, a Dog Garden Kutyapanzió, kutyanapközi és kutyaiskola egyik vezetője.

Mini Éden

A Mini Éden egy kis létszámmal működő családi panzió, kis testű kutyák részére (körülbelül 10 kg a súlyhatár). Itt nincsenek kennelek, a vendég kutyusok a panziózás alatt együtt élnek velünk és a saját kutyáinkkal, mintha otthon lennének. Az egész házban szabadon vannak, puha fekhelyeken és kanapén alszanak. A panzióba csak egészséges, jól szocializált, egymással barátságos kutyus jöhet, mivel itt egy kis falka tagja lesz.

- Új kutyusnál próba napot kérek, hogy megismerkedjünk egymással, úgy a gazdival, mint a kutyussal – mondta Disztl Edit.

Így hűsölhetnek a kutyusok a Mini Édennél.

A Mini Éden elég speciális csoportra épít, csak ivartalanított felnőtt kan kutyát fogad. Minden vendégnek rendelkeznie kell a kötelező oltásokkal, amit a kis könyvvel, vagy útlevéllel igazolnak. Ezen felül nagyon fontos a külső és belső parazita mentesség.

Maga a panzió nagy, biztonságos kerttel rendelkezik, így jó idő esetén sokat vannak az állatok a szabadban futkározhatnak, birkózhatnak egymással, míg az idősebbek az árnyékban hűsölhetnek.

Felhőtlen a szórakozás a Mini Éden kutyapanzióban.

A gazdikat emailben és a közösségi médián keresztül tájékoztatják kedvence mindennapjairól, ezzel megnyugtatva az aggódó „szülőket”. Lehetőség van továbbá a kutyusok háztól házig szállítására is, ha a gazdi nem tudja másként megoldani.

Alba Dog Center

Nyakas Gábor, kutyaiskolájában is lehetőség van kutyapanzió igénybevételére, de főleg azoknak az ebeknek, akik a mindennapokban is kapcsolatban állnak az iskolával és a trénerrel. Erről kérdeztük Gábort:

- A kutyapanzióban csak nagyon ritka esetben vállalok külsős kutyát. Azoknak találtam ki ezt a lehetőséget, akik hozzám járnak kutyaiskolába. Ez annyival jobb, hogy már előre megvan a kapcsolat a kutya és közöttem, illetve a gazdi és közöttem. Megvan a bizalom. Nálam nincsenek alkalmazottak, ha van segítőm, akkor az elsőtől az utolsó percig jelen vagyok én is. Soha nem bízom a gazdák kutyáit másra. Ezért a létszám is limitált. Minden esetben van beszoktatási folyamat.

A kutya a természetben úgy él, hogy megvan a falkán belüli szerepe, jogai, kötelezettségei, megvan a protokoll, amit nap mint nap csinál. Ezt a kutya imádja, ha valamit elmulasztunk, vagy nem úgy csinálunk, akkor lesz a kutya kevésbé kiegyensúlyozott. Megvan, hogy mikor kell játszani vele. Ezért mi is tartjuk a napi protokollt – mondta Gábor.

- Megszoktak keresni nagyon problémás kutyákkal is. Mivel ezek a gazdák ki vannak rekesztve máshonnan a félős, vagy félelemből agresszív kedvencük miatt, ezért ezekre az esetekre jellemző, hogy fogadok külsős kutyát. A panzióztatás mellett a kutyák nagyon sokat tanulnak, míg itt vannak.

A kutyapanziónk sikerességének igazi mércéje az, mikor másodszorra jönnek a kutyák, már az utca elején boldogan ugatnak a kocsiból, hogy beakarnak jönni, mikor pedig kiszállnak, rohannak be hozzám. Akkor a gazda már nyugodt és láthatja, hogy kedvence jól érzi magát, így ő is nyugodt szívvel tud nyaralni. Minden kutya külön helyre van téve. Így egy futás, vagy más program után el tud vonulni, ha szüksége van pihenésre – árulta el a tréner.

Gábor kutyapanziójában soha nem kerülnek össze a vendégkutyák, mindig csak a saját kutyáival. Ennek az oka, hogy a saját kutyái teljes mértékben szót fogadnak, így ha konfliktus adódna száz százalék, hogy le lehet állítani őket.

Alpha-Vet Állatkórház

Az Alpha-Vet ugyan elsősorban állatkórház, mégis van lehetőség az állatok panzióztatására.

- Legtöbbször olyan gazdik keresnek meg minket, akiknek beteg, idős, gyógyszerezésre szoruló kis kedvenceik vannak, és azért választanak minket, mert biztonságban akarják tudni őket, hiszen a kezelés nálunk megoldott, állandó állatorvosi felügyelet biztosított – mondta Kovács Anita, vezetőasszisztens.

Az Alpha-Vetnél az elhelyezés egyedi kennelekbe, ketrecekbe történik, az állatok nem találkoznak egymással, így a máshol gyakori beszoktatás sem elvárás. A többi állattal kevésbé kijövő, barátságtalan kedvencek gazdijai számára ez hatalmas előny lehet. Naponta többszöri sétáltatás biztosított, ekkor van egy kis játék is. Van kinti kutyaházas fedett kennel, és benti kisebb ketrecek, kennelek a vihartól félősebbeknek.

Nem csak kutyusok számára nyitott a lehetőség, a panzióba nagyon sok cica is érkezik, van aki már 10 éve visszajáró vendég. Illetve tudnak fogadni görényt, nyuszit, tengerimalacot, de volt már példa madár befogadására is. Tudtuk meg az Alpha-Vettől.

Egyetlen, ám nagyon fontos feltétel van kutyák, cicák esetében: az érvényes veszettség- kombinált oltás. Ez alól nincs kibújó!

Royal kutyapanzió

Van egy nagyon jó hírünk a Velencei-tó környéki kutyatulajdonosoknak: augusztus 1-jén megnyitja kapuit Gárdonyban a Royal kutyapanzió, így nem kell messzire vinni kedvenceinket, ha minőségi ellátást szeretnénk nekik is a nyaralás alatt.

- A Royal kutyapanzió ötletét és a szakmai tudást a több mint 7 éves kutyatenyésztői múltból és az ott megszerzett tapasztalatokból merítettem. Láttam, hogy igen nagy problémát jelent egy-egy hosszabb munkanap vagy nyaralás kapcsán a kutyák megfelelő felügyelete, így kutyapanziónk létrehozásakor a családias légkör és a maximális kényelem volt a fő célkitűzésünk – mondta Kotaszek Mónika, a kutyapanzió vezetője.

A Royalkutyapanzió kerthelyisége.

A panzió célközönsége a kis és közepes testű kutyusok. Ennek megfelelően alakítottak ki mindent, már csak a kutyusokra várva. Van két darab nagyobb kennel, a nagyobb termetű kutyák fogadására, vagy ha esetleg egy helyről több kisebb kedvenc érkezik, nem kell egymástól elválasztani őket.

A kennelek úgy lettek kialakítva, hogy a kutyák pihenés óráiban ne zavarják egymást. Mindez egy klimatizált helyiségben, hogy a forró nyári napokon se kelljen a hőséggel küzdeni.

Minden kutyának külön kennel jár a Royalkutyapanzióban.

A pihenés mellett a mozgásról és a játékról sem feledkeztünk meg – mondja Mónika. Külön-külön kifutó van a nagyobb és kisebb kutyusoknak, az udvaron párakapu és medence szolgálja a felfrissülést. Amennyiben az időjárás megtréfál minket és a kutyák az önfeledt játék közben összepiszkolják magukat,a gazdiknak akkor sem kell tartani semmitől. Kialakítottak egy kutyafürdetésre alkalmas rész, így a panzióból az ebek tisztán és üdén mehetnek haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!