a veszély az veszély

2021.05.24. 07:30

Akár tragédiába is torkollhat az erdei séta, ha nem vigyázunk kellően négylábú családtagunkra

Amikor az ember kedve, és a számára kedvező körülmények úgy hozzák, szívesen kerekedik fel, hogy többedmagával és/vagy kutyájával meghódítsanak egy adott természeti tájat.

feol.hu

Forrás: shutterstock

A kirándulás végtelenül kellemes és nyugtató kikapcsolódás lehet a gazdi számára, kedvencünket pedig sikeresen lefáraszthatjuk egy ilyen nap alkalmával. A kellemesnek hitt nap felszíne alatt azonban rengeteg veszély is leselkedhet ránk, ha nem vagyunk kellően körültekintőek. Hogy megtudjuk, mi a biztonságos kirándulás ismérve, Göde Gábor kutyatrénerrel beszélgettünk. Fontos már az elején leszögezni, hogy az erdő nem a mi otthonunk, hanem a vadon élő állatoké, növényeké. Hova ne tovább, számos túrázóval is találkozhatunk, innentől fogva nem pusztán etikai kérdés, hogy kutyánkon megfelelő póráz legyen, sőt. Szabálysértési törvény 193. § (1) bekezdése értelmében „aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el.”

Miért fontos a póráz?

Egyértelműsítsük kicsit azt, hogy a szabálysértést leszámítva, milyen egyéb nem kívánatos szituációkhoz vezethet az, ha ebünkön nincsen póráz. Első és legfontosabb, hogy a kutyánk, ösztönállat. Lehet szó, akármilyen jól képzett, szocializált négylábúról is, az ösztönök működnek, adott esetben pedig az is előfordulhat, hogy erősebbek az utasításainknál. Ez pedig kockára teheti az erdőben élő állatok, más kutyák, de akár emberek testi épségét is.

Egy-egy szabadon engedett kutya akár a halálba kergethet egy őzgidát, felzavarhatja a költő madarakat, feldúlhatja fészküket, de akár kisebb állatokat el is pusztíthat.

Sajnos minden évben történik vaddisznóval összefüggésve hozható baleset is. A kicsinyeit védő vaddisznókoca visszatámadása nem csak kedvencünkre lehet veszélyes, de menekülése közben a gazdája közelébe vonzhatja a felbőszült vadat.

Felháborodást keltő esetek

Mindannyian hallottunk már olyan szomorú ügyről, amikor a vadász lelőtt egy kutyát. Azon túl, hogy ez a téma mindig felháborodást kelt, általában a vadász és a kutyáját gyászoló gazdi ellentétesen látja a történteket. Nézzünk utána pontosan! A vadászati törvény szerint vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében elfoghatja vagy elejtheti a vadat űző vagy a vadat elejtő kutyát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el, valamint, akár meg is ölheti fertőzés továbbterjedése vagy másként el nem hárítható támadás megakadályozása céljából a kutyát vagy a macskát. További feltétel, hogy lőni akkor lehet, ha az állat tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetőség. Összegezve: kutyát lelőni csak akkor szabad, ha az vadat űz, vagy vadat ejt el. E tekintetben még az is közömbös, hogy az eb gazdája a közelben van-e – magyarázza tovább Gábor.

Tartsuk be a szabályokat, vigyázzunk kedvenceinkre!
Fotó: Göde Gábor

Vigyázat, csapda!

Bár a legálisan kihelyezett vadcsapdákat a vadászok táblákkal jelzik, sajnos számolnunk kell az illegális, orvvadászok hurkaival, vagy komoly veszélyforrást jelentő csapdáikkal is!

A póráz további előnyei

Lehet, hogy bele se gondolunk, de a póráz nélküli kutya, önfeledt szaglászása és rohangálása közben leeshet egy-egy magasabb szikláról, beleeshet egy természetes vagy akár mesterségesen kialakított gödörbe, lyukba, mélyedésbe is. Nagyon egyszerű tehát, ha pórázon tartjuk ebünket (már pedig tartjuk, mert törvényileg kötelező), nagyon sok konfliktustól óvhatjuk meg magunkat, illetve veszélytől a kutyáinkat. Célszerű beszerezni egy hosszabb pórázt, vagy remek megoldás lehet a flexi póráz is, ami lehetővé teszi, hogy a kutya szabadon, mégis állandó kontroll alatt tartható legyen.

Folyadék pótlása

Sokan nem is gondolnák, hogy mekkora veszélyt jelenthet egy pocsolyából, vagy tóból való lefetyelés. de veszélyforrás lehet egy pocsolya vagy akár egy tó is. Olyan fertőző betegségek, férgek melegágya lehet, amit nyilván nem kívánunk házikedvencünknek, ezért mindig legyen nálunk tiszta víz, amivel megtudjuk itatni őt.

A szabályok betartásával, házi kedvencünk nevelésével és kis odafigyeléssel rendkívül kellemes órákat tudunk együtt eltölteni.

Védekezés

Nem utolsó sorban pedig észben kell tartanunk, hogy városi körülmények között is, de a természetben fokozottan kell ügyelni a kullancsok, bolhák és szúnyogok ellenei védekezésre. Manapság elég enyhék a telek, ami nagyon kedvez a kullancsoknak, éppen ezért télen is érdemes védekezni ellenük. A kullancs által terjesztett babéziába akár el is pusztulhat a kutya, tehát semmiképpen se vegyük félvállról! Hazaérve alaposan nézzük át a kutyánkat, és távolítsuk el a rajta/benne levő kullancsokat, tanulmányozzuk át fekhelyét is! A szívférgességet a szúnyogok terjesztik, a prevenciót a szúnyogok megjelenésekor kell elkezdeni, és minden esetben előzze meg szűrővizsgálat, hogy nem fertőzött-e már a kutyánk! Ezen betegségek elleni védekezésre különböző módszerek állnak rendelkezésre: gyógyszer, nyakörv, csepp, spray és társai. Ezekről mindenki konzultáljon állatorvosával, hogy kedvencének melyik a legmegfelelőbb!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!