Ismeretlen gyilkos

2023.05.07. 14:00

Nincs hét, hogy az úrhidai állatorvos ne találkozna legalább egy esettel

Alig ismert betegség, pedig súlyos esetben kutyánk életébe, kezelése több száz ezer forintba kerülhet.

Hajdú Marianna

Koller István állatorvos állítja, a megelőzés a leghatékonyabb módszer a szívférgesség ellen, kedvencünk védelmében

Forrás: Pixabay/A kép illusztráció!

A szívférgesség néven elhíresült betegség néhány éve került hazánkba, de egyre elterjedtebb az országban és ezen belül Fejér vármegyében is. A kutyatartók nagy többsége alig hallott felőle, aki mégis, az is nagyon keveset tud róla. Pedig megfelelő védekezés nélkül kedvencünk szinte naponta kitett az akár halálos kimenetelű, de mindenképpen hosszas és költséges gyógykezelést igénylő megbetegedésnek. Koller István állatorvost kértük, segítsen abban, hogy többet tudhassunk meg a szívférgességről. 

Mint kiderült, a betegség elnevezése sem véletlen. A szívférgességet fertőzött szúnyogok terjeszthetik vérszívás közben, amikor a szívféreg lárvái a szúnyogból a kutya szervezetébe kerülnek. Itt a lárvák a véráramban és a szövetekben vándorolva jutnak el a kutya szívébe, ahogy az állatorvos fogalmaz: ez a kedvenc helyük. A kifejlett férgek a kutya szívében tovább szaporodnak, lárváik az állat véráramába kerülve újabb szúnyogokat fertőznek meg és a körforgás nem áll meg.

A megfertőződött kutya eleinte nem mutat tüneteket, később előfordulhat gyengeség, köhögés, de ezekből a tünetekből a gazdi nem gondol komoly dologra. Az idő előrehaladtával súlyos, életveszélyes állapotba is kerülhet a megfertőződött kutya.

Kezdeti stádiumban gyógyszeres kezeléssel lehet orvosolni a bajokat, de már ez sem olcsó, és hosszadalmas folyamat, mire kedvencünk felgyógyul. Az állatorvos szerint a kutyáknál már 7 hónapos kortól indíthatjuk a megelőző kezeléseket, amikhez feltétlenül szükséges egy szívférgességszűrés és a negatív teszteredmény. A kezeléseket 28 naponként kell megismételni és a szakember arra is figyelmeztet, hogy a téli hónapokat se hagyjuk ki! Az enyhe telek miatt a fertőzött szúnyogok megjelenésére bármikor számíthatunk. Amennyiben mégis szünetet tartunk a kezelések között, az újabb megelőző kezelés előtt kötelező a szívférgességszűrés. 

Hogy mennyire kell komolyan venni ezt a betegséget? Az állatorvos semmiképpen sem ajánlja, hogy könnyedén álljunk a témához. Kutyánk későn észlelt szívférgessége az életébe kerülhet, de minimum hat hónapnyi kórházi kezelésre és 300 ezer forinttól induló állatorvosi költségekre számíthatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!