Megmérgezett kedvencek?

2022.03.09. 14:00

Rövid idő alatt több kutya és macska is életét vesztette Soponyán

Furcsa események, mégis, tulajdonképpen eredménytelen végkifejlet. Így lehetne röviden jellemezni az elmúlt hónapok soponyai eseményeit. Ez idő alatt ugyanis több mint tíz házi kedvenc vesztette életét finoman szólva is kérdéses körülmények között.

Baráth Eszter

Rejtélyes módon több kutya is elpusztult rövid időn belül a településen

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Lapunk egyik olvasója kereste meg szerkesztőségünket azzal az információval, hogy rövid idő alatt magas számban hullottak el háziállatok, vélhetően mérgezés miatt. Talán nem túlzás, hogy olvasónk felsorolása minden jóérzésű ember számára sokkoló számokat mutat. Mint mondta, körülbelül az elmúlt négy hónapban kettő nagytestű, egy kistestű kutyájukat, valamint négy macskájukat veszítették el, egy hozzájuk közeli háznál pedig egyetlen nap alatt hat macska vesztette életét. 

– Amióta egy nap alatt hat macska hullott el, mi az öszszes állatot bent tartjuk. Egy héttel ezelőtt sajnos az egyik kiszökött és két nap múlva mérgezetten találtuk meg – mesélte olvasónk. Annak érdekében, hogy a rendőrségen feljelentést tehessenek, a tetem bevizsgáltatása mellett döntöttek. Ezzel kapcsolatban két lehetőség közül választhattak. Az egyik vizsgálat keretében csak háromféle méregre szűrnek, ezt nevezhetjük alapcsomagnak is, míg a másik lehetőség tulajdonképpen magába foglalja, hogy a végsőkig, számos méregre vizsgálják az állatot. Utóbbi ára viszont akár több száz ezer forintra is rúghat, mire eredményt hoz, ezért az első lehetőség mellett kellett dönteniük. 

Ennek a héten érkezett meg az eredménye, pontosabban az, hogy nincs kimutatható eredmény. A három vizsgált méreg egyikét sem találták az állat tetemében. Olvasónk elmondta, így sajnos tehetetlenek, nem tudnak feljelentést tenni és megtippelni sem tudják ki és miért akar ártani az állatoknak. A Fejér Megyei Rendőrfőkapitányság korábban tájékoztatta lapunkat, hogy a gerinceseket az állatok védelméről és kíméletéről szóló, valamint a büntető törvénykönyvről szóló törvény védi az állatkínzóktól. A jogszabály szerint abban az esetben, ha valaki méreg alkalmazásával, vagy az állat elpusztulására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozza, akár egytől öt évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!