Találtak problémát

2021.12.22. 10:00

Nehéz a féreghajtó kiválasztása: szakemberek vizsgálták a termékeket

A rendszeres féreghajtás a kutyák esetében rendkívül fontos, hiszen annak elmulasztásával nemcsak kedvenceinket, de magunkat és családunkat is veszélyeztethetjük. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei kutyaféreghajtókat teszteltek.

Baráth Eszter

Jogszabályi előírás szerint az ebek féreghajtása közel 20 éve, 2002 óta kötelező

Forrás: Shutterstock

Jogszabályi előírás szerint az ebek féreghajtása 2002 óta kötelező, mivel kedvenceinkre számos veszély leselkedhet, amelyek jeleit nem feltétlenül vesszük észre időben. A férgesség jele nem minden esetben figyelhető meg az ürülékben, és ezenkívül számos tünet jelentkezhet, mint például a hányás, a hasmenés, az étvágyvesztés és a viszketés. Amellett, hogy a féregtelenítés rendszerességére figyelünk, fontos az is, milyen készítményt választunk. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc­biztonsági Hivatal (Nébih), a Szupermenta legújabb terméktesztjén 24 kutyáknak szánt féreghajtó készítményt vizsgált meg, amelyek közül kettővel kapcsolatban találtak problémát. A vizsgálat során 16 vény nélkül kapható terméket rangsoroltak, kiegészítésképpen pedig 8 vényköteles készítményt is megvizsgáltak a szakemberek. Ezek között szerepelt rágótabletta, tabletta, filmtabletta, belsőleges gél és szuszpenziói is. 

Annak érdekében, hogy a vizsgálat még szélesebb kört fedjen le, a vizsgálathoz 19 féreghajtót hazai kereskedelemből, egyet belföldi weboldalról, négy készítményt pedig külföldi internetes áruházból választottak ki. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a külföldi oldalakról rendelt termékek nem rendelkeznek azokkal az engedélyekkel, amelyek a Magyarországon való forgalmazáshoz szükségesek. Éppen ezért a Nébih nem javasolja, hogy külföldről rendeljünk féreghajtót. Ezt megerősíti a mostani vizsgálat eredménye is, hiszen az egyik ilyen készítmény hatóanyag-megnevezése nem volt pontos, így az állatra nézve mindenképpen veszélyt jelent. 

A vizsgálat részeként az egyik hazai webáruházból olyan terméket rendeltek, aminek forgalomba hozatali engedélyét már két éve visszavonták. A helyszíni ellenőrzés során kiderült, hogy az eladó már nem forgalmazza az engedély nélküli készítményt, ami a weboldalon szerepel, a próbavásárlás során pedig egy, bár engedéllyel rendelkező, de másik terméket küldött a megrendelt neve alatt, megtévesztve ezzel a vásárlót. A hatóság ebben az ügyben eljárást indított, ami pénzbírsággal zárul majd. 

A termékteszt kedveltségi vizsgálatán szakértők és laikusok pontozták a termékeket, ezúttal egy kérdőív segítségével értékelték a készítményeket. A vizsgálat részletei és érdekességei mindenki számára elérhető a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!