Fogadjuk meg, ha jót akarunk!

2021.12.28. 15:30

A városi vízimadarak kenyérdiétája

A vízfelületek java vékonyan ugyan, de befagyott az elmúlt napokban. A vízimadarak azonban továbbra is köztünk vannak – mint például Székesfehérváron, a Bányatavon, ahol barátságos kacsák, hattyúk telelnek most is.

S. Töttő Rita

A Bányató vízimadarai is örömmel mennek a partra, ha élelmet sejtenek

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Szinte már egybefüggő jégréteg borítja a vízfelületet a székesfehérvári Bányatavon is, ám a hártyavékony jégpáncél erősen recseg és töredezik még a kicsi kacsák talpa alatt is. Az állatok számára ez az időszak a táplálkozás körül forog, cél ugyanis az áttelelés. 

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) azonban hangsúlyos ajánlást fogalmazott meg a vízimadarak etetése kapcsán, melyet érdemes lenne megfogadni – ha jót akarunk az állatoknak. Az MME szakemberei azt kérik, ne etessük a vízimadarakat, mert az nem tesz jót nekik. Életmódjuk és téli túlélési szabályaik ugyanis eltérnek az énekesmadarakétól.

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A tapasztalatok szerint az etetett vízimadarak ellustulnak, nem keresnek maguk táplálékot a természetben, nem feltétlenül vonulnak tovább, és ezért csökken a túlélési esélyük is. Ám ha mégis etetik őket, lehetőleg ne kenyérrel tegyék azt – hívják fel több helyen is a figyelmet. Nem véletlen például, hogy a Bányatónál is külön, számukra adagolható táp áll rendelkezésre. 

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A kenyérrel etetett vízimadarak angyalszárny betegséget kaphatnak, amely sajnos a városi vízimadarak esetében figyelhető meg. Ez a tollnövekedési és csontproblémákat okozó betegség első körben röpképtelenséget okoz, amely pedig – nem nehéz kitalálni – elhulláshoz vezethet. A kenyérrel etetett vízimadarak egyoldalú táplálkozása az ok, vagyis nem jutnak megfelelő minőségű tápanyagokhoz, hiszen jól laknak a kenyérrel – ezt elkerülendő ne dobáljuk nekik a kenyeret, akkor sem, ha boldogan kapnak utána, és nyelik nagy örömmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!