Frissen Fejérből

2021.06.15. 07:00

Fullánkosok az Abán talált tőrösdarazsak, de ártalmatlanok

Az esély arra, hogy méhekkel és darazsakkal találkozunk, jellemzően a tavasz végén és a nyári hónapokban áll fenn. Sokan minden ilyen rovartól félnek, pedig vannak teljesen veszélytelen egyedek is. Ilyenek például a tőrösdarazsak, amelyek bár nagyobbak a lódarazsaknál, mégis teljesen ártalmatlanok.

Baráth Eszter

A virágos területeken sokszor találkozhatunk a nektárt „legelő” darazsakkal

Fotó: Klébert Antal

Az elmúlt napokban Abán, lakott területen keltett riadalmat egy hangos darázsfészek, ahol – mint aztán kiderült – tőrösdarazsak találták meg otthonukat, megijesztve ezzel a lakosság egy részét. Klébert Antal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa, természetvédelmi őr elmondta, ezekkel a rovarokkal kapcsolatban a legfontosabb információ, hogy éppen olyan ártalmatlanok, mint amennyire félelmetesen kinéznek.

A tőrösdarazsak számára ideális élőhelyet jelentenek azok a holt fák, amelyekben az orrszarvúbogár lárvái élnek, hiszen saját lárváinak fejlődéséhez ezek elengedhetetlenek. – Nagyon könnyű felismerni, alapvetően egy nagy fekete darázs, melynek négy hatalmas sárga pötty van a potrohán. Nagyon jellegzetes, mintha négy kis lámpása lenne. Semmivel nem lehet összetéveszteni – emelte ki Klébert Antal.

Bár a tőrösdarazsak mérete nagyobb, de a lódarázs az, amitől Magyarországon félni kell. A két fajta könnyen megkülönböztethető, hiszen utóbbin a sárga és a fekete csíkok váltakozása jól észrevehető és nagyon figyelemfelkeltő.

A virágos területeken sokszor találkozhatunk a nektárt „legelő” darazsakkal
Fotó: Klébert Antal

A tőrösdarazsaknak is van fullánkjuk, de ha nem bántjuk őket, nem fognak megtámadni, megcsípni minket. Ahogy a természetvédelmi őr elmondta, attól sem kell tartani, ha például egy homokozó mellett fészkelnek, hiszen a gyerekekre sem jelentenek veszélyt, nem támadják meg őket. Ezekkel a védett rovarokkal az év ezen időszakában találkozhatunk a legtöbbet. A szakember szerint felbukkanásukkal azért is keltenek sokszor nagy riadalmat a lakosság körében, mert fészkeik környékén nagy hangzavart kelt folyamatos zúgásuk.

– Egyébként a virágokon jön-megy, és nektárral táplálkozik – írta le az idilli képet Klébert Antal a tőrösdarazsakról. Ezekben a hetekben van a szaporodási idejük, hamarosan lerakják petéiket, nyár végére viszont el is tűnnek.

– Most fejlődtek ki, most fognak majd párt keresni, lepetézni, ahogy ezekre a rovarokra jellemző. A sokak által szeretett szarvasbogár is ilyen. Négy évig él, de ebből az általunk látott periódus csak ez a néhány hét, ami most folyik, mert az életéből 3 évet lárvaállapotban tölt egy fában. Majd, amikor kifejlődik, már csak szaporodik, lepetézik és elpusztul – emelte ki a természetvédelmi őr.

Klébert Antal elmondta, ezeket a darazsakat akár egészen közelről is le lehet fényképezni, hiszen nem támadnak, nyugodtan rájuk csodálkozhatunk, megfogni viszont ne akarjuk őket!

– Tenyérbe venni és összeszorítani a markunkat, na, azt nem kell – hívta fel a figyelmet a természetvédelmi őr. Ebben az esetben ugyanis természetesen védekezni kezd a rovar, aminek csípés is lehet a következménye.

Az Abán talált fészekkel kapcsolatban – a település önkormányzata által közzétett tájékoztatás szerint – a Dózsa utca érintett területét lekerítették. A természetvédelmi őr szerint – és az eddigi információk alapján – erre nem a lakosság védelmének érdekében van szükség, csupán a megnyugtatásuk miatt. A kerítés persze nem zárja el a darazsak útját, különösen, hogy a tőrösdarazsak akár 40 kilométer per óra sebességgel is képesek repülni, és előfordul, hogy öt kilométerrel messzebb repülnek a fészektől. Ugyanakkor a terület elkerítése abban biztosan segítséget nyújt, hogy a lakosság megtartsa a tisztes távolságot az „otthonuktól”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!