Frissen Fejérből

2021.05.06. 14:54

Elképesztő! – Összekötözött zsákban vetett a szemetesbe négy kiscicát valaki Polgárdinál

Sajnos egyre gyakrabban kell olyan esetekről beszámolni, amikor állatok esnek áldozatául az emberi felelőtlenségnek, könnyelműségnek és érzéstelenségnek köszönhetően. Hihetetlen, hogy vannak olyanok akik képesek ilyet megtenni, és négy tündéri kiscicát hagynak egy szemetesben.

feol.hu

Fotó: Animal Rescue Tema facebook oldala

Csak a szerencsének köszönhető, hogy az éppen munkájukat végző hulladékkezelők felfigyeltek a zsákra, amelyben a csöppségek lapultak. Értesítették az Animal Rescue Team állatmentéssel foglalkozó barátokból álló társaságot, akik azonnal a kiscicák segítségére siettek. Közösségi oldalukon meg is osztották ezt a borzalmas hírt, és köszönetet mondtak a hulladékrakodóknak, hogy nem hagyták cserben a kicsiket és kiérkezésükig vigyáztak rájuk.

Azóta egy újabb poszt jelent meg az üggyel kapcsolatosan, melyből kiderül, hogy a kiscicák nem is egykorúak. Egyikük csupán 1-2 napos lehet, még a köldökzsinór is rajta van, neki nagyon szükség van most a szurkolásra, hogy túlvészelje a napokat és megerősödjön. A kicsik miután jól megtömték a pocakjukat, átölelve alszanak, mert bizony szeretik egymást.

Reméljük, hogy mind együtt játszanak majd napok múlva is és boldogok lesznek, elfelejtve ezt a traumát, ami érte őket.

Az esettel kapcsolatban felkerestük az Animal Rescue Team csapatát is. Kérdésünkre az alábbi választ adták:

Először is köszönjük a felkeresésüket és hogy ennyire foglalkoznak a bajba jutott állatokkal. Először csapatunkról írnék bemutatkozásként pár sort.

Mindegyikünk már több éve állatvédő vagy állatmentő egyesületnél volt önkéntes. Amikor is 2017 nyarán baráti társaságként együtt kezdtük el az állatmentést, kóborló kutyáknál a chip olvasást. Az idő elteltével azt vettük észre, hogy egyre több eset van, egyre nagyobb szükség van a munkánkra, ezért civilekként főállású munkánk mellett szabadidőnkben végezzük az állatmentést Animal Rescue Team -A.R.T csapatnévvel. (Remélhetőleg, ha minden jól alakul, akkor hamarosan már egyesületi formában fogjuk tudni végezni). Csapattagjaink több településen is vannak, így szerencsére több helyen is tudunk segíteni. (Jelenleg Székesfehérvár- Csór – Polgárdi- Nádasdladány és környékén tudunk segíteni)

2021.05.05.-én a szemetesben megtalált cicák esetében a bejelentőt egy szervezet irányította hozzánk, hogy mi fogunk tudni neki segíteni. Azonnal hívott is minket, miszerint Polgárdi Ipartelepen az Idősek Otthonánál amikor az egyik zártabb helyen lévő hulladéktárolót üríteni kezdték, észrevettek benne egy furcsán összekötött szemeteszsákot. Ahogy megfogták szerencsére egyből jobban szétnyílt és hallották a cicák keserves nyávogását. Elmondásuk szerint hatalmas szerencse volt, mivel ha nem úgy fordult volna a zsák ürítésnél esélyük sem lett volna észre venni. Egyértelmű volt számunkra, hogy azonnal cselekednünk kell, hisz náluk minden másodperc számít. Polgárdiban lévő csapattagunknak szerencsére munkahelyén pont ebédidő volt, így azonnal el tudott menni. Akkor látta, hogy mennyire kicsik és sajnos vizesek is. Négy csöppség közül az egyikükön még rajta volt a köldökcsonk, ő kisebb is a többieknél. A másik három cicánál pedig látni lehetett, hogy nemrég eshetett le a csonk, így ők 3-4 naposak lehetnek.

Gyorsan meleg, biztonságos helyre kerültek és addig is, míg a fuvart szerveztük nekik egy cicabarát segítőnk etette és vigyázott rájuk.

Aki bezsákolva kidobta őket a hulladéktárolóba, bűncselekményt követett el, ezzel a cselekedetével szándékosan meg akarta őket ölni! Nagyon szeretnénk kideríteni, hogy ki tette és megkaphassa az állatkínzás miatt kijáró büntetését! Az anyacicát is jó lenne megtalálni, hisz ő sajnos a korai elválasztás, esetleges gyengeség, fertőzés veszély miatt lebetegedhet, amibe bele is halhat! Nagyon hálásak vagyunk a hulladékszállítóknak, hogy észrevették, azonnal segítséget kértek és érkezésünkig minden tőlük telhetőt megtettek, hogy addig is melegben legyenek a csöppségek!

Hamarosan Csórra, az ottani csapattagunkhoz kerültek a kicsik. Nevük is lett persze egyből, így már ők Trixi (legkisebb), Bonbon, Zserbó és Puncs. A három nagyobbacska szerencsére egyből elfogadta a tápszert kis életerősnek tűnnek. Trixivel még küzdelmes a cumiztatás, de jó úton haladunk vele is. Nagyon gyengék még mindannyian, de leginkább ő. Trixit gyakrabban is etetjük, mivel örülünk ha pár millilitert elfogad egyszerre. Az első két hét a legkritikusabb mindig. Kell még neki és a többieknek is a drukk, de minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy pár hét múlva a kis csapat önfeledten együtt tudjon játszani!

Szomorú és egyben dühítő is ez az eset. Folyamatosan a sajtóban, médiában, közösségi médiában szó van a felelős állattartásról. Az ivartalanítás fontosságáról. Sajnos tudjuk, hogy több helyen is már-már macska kolóniák alakulnak ki, hisz az adott helyeken folyamatosan kapnak enni. Ezeket a macskákat senki sem ivartalanítja, mondván nem az övéké, csak idejárnak. Tavasszal még ahol 4 macska volt, ott őszre (ha máshonnan nem szegődik másik macska hozzájuk) akár 15-20 macska is lehet.

Sajnos még mindig sok embernél természetes az évenként többszöri házi szaporulat, házi kijárós macskájukat nem ivartalanítják. Pedig a cica életében is csak egyszer kellet ezt megtenni, és nem lenne több nem kívánt szaporulat. Folyamatosan szokott ivartalanítási akció is lenni. Nem lehet ezt elégszer hangsúlyozni! Mondhatni, hogy már szinte a felhőkből is cicák potyognak, ezt egy menhely, szervezet, állatmentő sem bírja el! Még csak most kezdődött a „kölyök cica szezon” máris nem egy menhely, szervezet telt házat jelentett! Az ivartalanítással nem csak a nem kívánt szaporulat állítható meg, hanem rengeteg betegségtől is megtudjuk védeni kedvenceinket.

Ha már megtörtént és lettek kiscicák, akkor ne állatkínzás áldozatai legyenek, hanem várja meg a 8 hetes kort és gazdagításukba kérjen segítséget! Minden kölyök állatnak legalább 8 hetes korukig az anyjuk mellett van a helye! Aki hamarabb megteszi az elválasztást törvényt is szeg!

Nagyon köszönjük azoknak, akik egyből segítettek a kiscicák ellátásához szükséges dolgokkal. Pár héttel ezelőtt Székesfehérváron is kértek segítséget kiscicához, aki egy autó motorterébe szorult. Szerencsére egy segítőnek köszönhetően épségben sikerült kiszedni onnan. Silver akkor még csak 3-4 hetes körüli lehetett. Ő érte még mindig küzdünk, mert macskanáthás volt már akkor. Szerencsére a gyógyszereknek és vitaminoknak köszönhetően, mára már jobban van. Hamarosan remélhetőleg mindannyian gazdikeresők lehetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!