Frissen Fejérből

2021.03.30. 15:00

Madarak életét menti meg a körültekintő túrázás

A bezártság nem csak a mi életünket változtatja meg, de az ennek hatására kialakult új szokások és szabadidős programok a madarak mindennapjait is befolyásolják.

Baráth Eszter

A kijelölt útvonalon haladva nem zavarjuk a madarak mesterséges és természetes fészkeit

Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

A jó idő beköszöntével ismét egyre többen húznak túracipőt, hogy szabadidejüket hasznosan tudják eltölteni. Sokak életében ez a hobbi a bezártság miatt kapott szerepet, így változtatva meg szokásaikat.

Azonban az egyre növekvő túrázók száma jelentősen befolyásolhatja a természet működését és az erdőkben, hegyekben élő állatvilág életét is. A madarakat sokszor észre sem vesszük a fák sűrű ágai között, ugyanakkor nagy figyelemmel kell lennünk rájuk, ha otthonukba látogatunk. Az egyik legfontosabb szabály a madarak védelmében is az, hogy mindig a kijelölt útvonalon haladjunk, így nem kell utat törnünk magunknak a sűrű ágak és bokrok között megsértve, letörve azokat. Ennek köszönhetően a legnagyobb valószínűséggel még véletlenül sem sértjük meg a madarak sem természetes, sem mesterséges, erdészek és természetvédelmi őrök által kihelyezett fészkeit.

A kijelölt útvonalon haladva nem zavarjuk a madarak mesterséges és természetes fészkeit
Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

Ha társasági programként választjuk a természetben tett sétát, különösen figyelni kell a hangos beszéd, valamint a különösebb hangzavar elkerülésére, hiszen az apró állatok könnyen megijedhetnek. Ennek hatására elhagyhatják biztonságos, jól ismert környezetüket és akár balesetet, sérülést is szenvedhetnek. Az ételek szabadban való elfogyasztása után ne csak a keletkezett hulladékot vigyük magunkkal a túra további részére, hanem a maradékot is. Azt se szórjuk minden áron a földre arra gondolva, hogy az arra járó madarak majd felcsipegetik. Az elszórt falatok között ugyanis a szárnyasok könnyen bukkanhatnak olyan ételekre, melyek nem tesznek jót számukra.

Ugyanakkor a kikapcsolódás során nem csak magunkra, és a természetvédelem általános szabályainak betartására kell figyelnünk. Nyitott szemmel kell járnunk, hogy az esetleg sérült madarakat észrevegyük, s felkészültnek, hogy tudjuk, ilyen esetekben kit kell értesíteni. Az elmúlt hónapokban sokkal több sérülést szenvedett, sebesült szárnyas került szakértő ellátás és gondozás alá, ami nagyban köszönhető annak, hogy többen töltik idejüket a természetben. Számos apró élet menthető meg egy kis figyelmességgel, amivel elősegíthetjük az erdei élővilág fennmaradását, melyben a madarak jelentős mértékű, és kiemelkedően fontos tevékenységeket is folytatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!