állatorvos válaszol

2018.06.12. 12:00

A ciszta megelőzése miatt is érdemes ivartalaníttatni az állatot

A ciszták nemcsak az ember életét keserítik meg, az állatok sajnos éppúgy szenvednek tőle. Sokáig tünetmentes betegségről van szó, amely a későbbiek folyamán azonban már többféle módon megmutathatja magát. Erről a rejtélyes, nem is mindig veszélytelen állapotról kérdeztük Fehér Annát, a fehérvári állatkórház állatorvosát.

S. Töttő Rita

Fontos ,hogy a szakemberek röntgen, ultrahang segítségével mielőbb megtalálják a bajkeverőket

A ciszták valójában nem mások, mint folyadékkal telt kisebb, nagyobb hólyagocskák – magyarázza Fehér Anna állatorvos, miként is képzeljük el ezt a betegséget. Mint kiderült, a szakemberek leggyakrabban szaporodásbiológiai problémák kapcsán találkoznak velük.

– Előfordulnak a petesejteket termelő petefészkek belsejében, a felületen óraüvegszerűen kiemelkedő formában, illetve azok felszínén szőlőfürtszerűen túlburjánzva. Lehetséges az előfordulásuk a méhben is, sőt ritkábban az egész hasüreget ellephetik – tudtuk meg. A ciszták kezdetben tünetmentesen vannak jelen, ám mivel hormonokat aktívan termelnek, ezért előbb-utóbb biztosan tüneteket is fognak okozni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy röntgen, ultrahang segítségével mielőbb megtaláljuk a bajkeverőket – hangsúlyozza a szakember, aki azt is elárulja, mi keltheti fel a cisztásság gyanúját: – A progeszteront termelő ciszták miatt megnyúlik az ivarzások közötti időszak, hiányoznak az ivarzás jellegzetes fizikális és viselkedési tünetei. A follikuláris, vagyis ösztrogént termelő ciszták miatt megrövidül a két ivarzás közötti időszak, terméketlenek lesznek a kedvencek, a csontvelő károsodása következtében vérszegénység alakul ki, a méhben pedig újabb ciszták és cisztás elfajulás alakul ki.

Fontos ,hogy a szakemberek röntgen, ultrahang segítségével mielőbb megtalálják a bajkeverőket

Ez utóbbi kórkép a gennyes méhgyulladás előzménye lehet, illetve sajnos a méhet hajlamossá teszi a különböző baktériumok okozta fertőzésekre. A gennyes méhgyulladás egyébként nyitott vagy zárt méhszájjal is előfordulhat, és mindkét formája súlyos, életveszélyes állapotot okoz. Ebben az esetben mindenképpen műteni kell, szögezi le az állatorvos. Aki nem győzi hangsúlyozni: minden ilyen jellegű probléma megelőzésének a legjobb módja és a gondos állattartás legfőbb jellemzője, hogy a tenyészteni nem kívánt kutyákat, macskákat mielőbb állatkórházban ivartalaníttassuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!