Vannak élethelyzetek, amikor javítanak az állapoton

2018.05.09. 10:00

Mennyit segítenek az állatokon a táplálékkiegészítők?

A felelős állattartás egyik fontos alapkérdése kedvenceink élelmezése, megfelelő táp­anyagokkal, vitaminokkal, nyomelemekkel történő ellátása. Ahogyan nálunk, embereknél sem mindegy, melyik életkorban milyen problémára keresünk megfelelő táplálékkiegészítőt, ugyanúgy a háziállatoknál sem. A kínálat óriási, ám a legfőbb kérdés: mikor indokolt komplex termékek szedése?

S. Töttő Rita

Kedvenceinknek bizonyos élethelyzetekben jól jöhet a készítmények alkalmazása

Forrás: shutterstock

Gyakran felmerül a kérdés az állattartók részéről: vajon szükséges-e valamilyen táplálékkiegészítőt adni a kedvencnek, főleg a mai teljes értékűnek mondott állati tápok mellett? A kínálat zavarba ejtően nagy, éppúgy, ahogy az embereknek szánt termékek tekintetében, az áruk is hasonlóan borsos, ezért érdemes e témával külön foglalkozni. Vásárlás előtt felelős gazdaként mindig kérjük ki állatorvosunk tanácsát – ez volt a táplálékkiegészítők kapcsán a legfontosabb kérése Somogyi Ritának, a székesfehérvári állatkórház főállatorvosának. Aki szerint egyébként vannak időszakok, amikor bizony sokat segíthet az alkalmazásuk:

– A táplálékkiegészítők összetevőik révén végigkövetik kedvenceink növekedését, fejlődését. Segítik és támogatják őket egészséges kifejlődésükben, egy-egy betegségből való felépülésükben és öregkoruk boldog, tünetmentes megélésében.

Kedvenceinknek bizonyos élethelyzetekben jól jöhet a készítmények alkalmazása
Forrás: shutterstock

A szakember szerint kölyökkorban, köszönhetően a megfelelő beltartalmi összetevőkkel bíró, a gyártók által gondosan összeállított takarmányoknak, ma már egyre kevesebb a felneveléskori probléma. Ebben az életkorban manapság csak a nagyon rossz tartási helyről származó kiskutyáknál, valamint a nagy növekedési eréllyel bíró, nagy, illetve óriás fajták esetében szokott előfordulni vázrendszeri probléma. Felnőttkorban súlyos, hosszan tartó betegségek, valamint nagyobb műtétek után javasolt roboráló, immunerősítő készítmények adása. Hozzáteszi: fontos szerepet tölthetnek be ezek a komplex készítmények az allergiában szenvedő élőlények esetében a szervezet fokozott igénybevétele miatt.

– Kiemelten kell kezelni az emésztési és kiválasztási problémák körét is, ahol a pro- és prebiotikum-, bélbaktérium­tartalmú termékek segíthetik aktívan az életfolyamatokat. Idősödő kutyáknál életkorukból fakadóan sajnos nagy számban fordul elő mozgásszervi probléma. Jellemzőek a krónikus ízületi gyulladások, a gerincoszlop vissza nem fordítható elváltozásai, a csípőízület problémái. Ilyenkor az állatorvosi kezelés mellett sokat segíthetnek a folyamatok lassításában, az életminőség javításában a minőségi összetevőket tartalmazó készítmények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!