Állatvilág

2015.06.26. 13:39

Nyáron a hosszú és a rövid szőrű kedvencnek is jár a gondozás

Attól függően, hogy hosszú vagy rövid szőrű kutyára szavazunk, más gondozást javasol a kozmetikus.

S. Töttő Rita

Nyáron főként a hosszú szőrű kutyusoknak gyűlik meg a baja a meleggel, ráadásul közérzetük is nagyban függ bundájuk ápoltságától. Sok dolga van tehát ilyenkor a kutyakozmetikusnak. Lantai Nóra, aki hobbiból nyírja a „hajléktalan”, azaz a menhelyi kutyákat, úgy véli, a kertben tartott állatok, akiket nem fésülnek rendszeresen, ilyenkor érnek el egy olyan állapotot, amikor nem marad más lehetőség, csak a nyírás.

– Kinti kutyusok estében megoldható, hogy teljesen lenyírjuk nyáron és télre szépen vissza fog nőni a bundájuk, de ez nem helyettesíti a rendszeres kozmetikát – mondja a kutyakozmetikus, aki szerint minden kutyafajta más gondozást igényel.

Ezért kell mindenkinek meggondolnia fajtaválasztáskor, hogy mit tud vállalni és ez alapján dönteni. A rövid szőrű kutyusok ápolása sem mindig teljesen egyértelmű a tulajdonosoknak – véli Nóra. – A gazdik egyszer csak azt veszik észre, hogy mindenük tiszta szőr. Pedig ez csak egy rövid szőrű kutyus, mondják, akit azért választottak, hogy ne legyen gondjuk a szőrápolásra. Pedig a rövid szőrű kutyák is rendszeres ápolást igényelnek! – hangsúlyozza Nóra, aki 2010 óta foglalkozik hobbi szinten kutyakozmetikával, a Herosz menhellyel való kapcsolata azonban sokkal korábbra datálódik: 13 éves korában ment ki először a menhelyre, azóta rendszeresen visszajár.

Lantai Nóra szabadidejében szívesen kozmetikázza a gazdira váró menhelyi állatokat (Fotó: a szerző)

A hétköznapokon teljesen más területen dolgozó lány így mesél nem is annyira csak „hobbijáról”:

– Tudásomat igyekszem folyamatosan frissíteni, rendszeresen járok kiállításokra, tanulmányozom a szakirodalmat és természetesen a menhelyi állatokat sem hanyagolom el. Számomra felüdülést jelent, hogy hétvégén állítokkal foglalkozhatok, segíthetek egy menhelyi kutyáknak gazdát találni azáltal, hogy megszépítem őket. A külső nagyon sokat számít, ez alapján ítélnek a gazdijelöltek.

Nórának, nem meglepő módon, egy rövid szőrű, utcáról mentett keverék kutyája van, Toto, akivel igyekszik sokat foglalkozni.

– Természetesen mindig sértődött, ha megérzi rajtam egy idegen állat szagát, de egy sétával és jutalomfalattal mindig ki tudom engesztelni. – meséli nevetve.

Totó, ahogy a legtöbb „valamirevaló” házikedvenc, nagyon sok törődést igényel. Annak ellenére, hogy kertes házban lakunk, rendszeresen sétáltatom, ami miatt sokan értetlenkednek. Pedig neki nem élmény az, hogy néhány négyzetméteren szabadon szaladgálhat. Ezért megyünk, amikor csak lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!