Állatvilág

2014.05.11. 12:50

A kéktorkú herceg udvarol

Vértes - A május beköszöntével hazánk hüllőfaunája mondhatni kirajzott , nászukat ülő gyíkokkal, kígyókkal gyakran futhat össze lépten-nyomon az erdőjáró ember.

Lovász Lilla

Bár többnyire mindössze a fűben elillanó, volt-nincs suhanást látunk belőle, a melegebb napokon a zöld gyíkot (Lacerta viridis) napozás közben is meglephetjük. Kiváltképp az elkövetkező hetekben, amely a gyíkok háza táján a nász ideje.

Akár kertünkben, a farakáson napozva is láthatjuk a zöld gyíkot  (Fotó: Lovász Lilla)

Az élénk világoszöld, kis fekete pettyekkel tarkított állat hazánk legnagyobb termetű gyíkfaja: akár negyven centiméteresre is megnőhet. Feltűnő színe miatt a párzási időszakban a hímeket könnyű megismerni: torkuk sőt, néha egész fejük ilyenkor bekékül, míg a nőstényeké enyhén lilás árnyalatot vesz fel. A kéktorkú hercegek komolyan veszik az udvarlást, választottjukért képesek véres csatákat vívni. Párjukkal aztán akár éveket töltenek együtt, de ennek inkább territoriális, semmint érzelmi okai vannak - a zöld gyík ragaszkodik lakóhelyéhez, alig száz méternyire jár táplálkozni. Lustasága ellenére ügyes vadász, a szöcskéket, tücsköket, bogarakat, lepkéket egy ugrással el tudja kapni. Bár főként a talajon tartózkodik, remekük mászik fára, sőt, megfigyelők szerint meneküléskor Tarzan-módra egyik fáról a másikra képes ugrani. A védett, 25 ezer forint természetvédelmi értékű állat nálunk egyelőre gyakori, de száma az utóbbi időben megcsappant. Főleg a szárazabb, melegebb területeken, a dombságok bozótos-sziklás helyein élnek, de emberi környezetben is előfordulnak, így kertekben, farakásokon gyakori vendégek. Emiatt kutyák, macskák áldozatául eshetnek, hiszen ezek nem riadnak vissza fenyegető, száj-kitátva fújtató magatartásuktól.

A májusi hüllőnász a kígyókra is kiterjed. Egy gyakori - mondhatni népszerű - faj, a vízisikló (Natrix natrix) például ilyenkor szokatlan helyeken fordul elő. Bár azt gondolnánk, ha már vízi, akkor csak vízben él, ez nem így van. A többi, hazai hüllőnkhöz hasonlóan védett állat gyakran húzódik erdős részekre, téli szállást, párt, vagy éppen tojásrakó helyet keresve. A májusi párzási időszakban megjelenése meglepően gyakori. A Vértes déli lábánál például az erdei sikló mellett ez a siklóféle is gyakran keresztezheti sétánkat. A két fajt eltérő pikkelyeiről (az erdei siklóé sima, míg a vízién hosszanti irányban kiemelkedő él fut végig), és fejük mögött, kétoldalt húzódó tarkófoltjairól különíthetjük el. A vízisiklón jól látható fekete sávval határoltak a vöröses, sárga, vagy fehér félholdas foltok, az erdeinél azonban a fekete szegély alig észrevehető. A Natrix natrix hasoldala is eltérő, zongorabillentyűt idéző minta tarkítja, míg erdei rokonának csaknem egyszínű a hasa.

A vízisikló védekezésül bűzös váladékkal spriccelhet le (Fotók :Lovász Lilla)

Az avarban közlekedő vízisikló ha tényleg belebotlottunk , kobraszerű testtartást vesz fel, és fenyegető sziszegésbe kezd, ám ettől tartani nem kell, mérge nincs, legfeljebb az ilyenkor kloákájából kispriccelt bűzös váladék okozhat kellemetlen élményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!