Állatvilág

2013.09.02. 13:05

Az állatorvos válaszol - Gyümölcs az ebnek!

Adhatok gyümölcsöt a kedvencemnek? - kérdi olvasónk Paál Csaba állatorvostól.

Zsigó Ferenc

Az ősz beköszöntével elkezdődik ugyanis a szüreti időszak, amely finomabbnál finomabb gyümölcsökkel kápráztat el minket. De vajon kedvenceink is élhetnek a természet ezen édes ajándékaival? A kutyáinknak mindenképpen, hiszen nem teljes húsevő állatok, viszont macskáink közül teljes húsevő állatok lévén csak néhánynak fűlik rá a foga, hogy ilyen táplálékra fanyalodjanak. Egyes gyümölcsök kutyacsemegeként is szolgálhatnak, sőt, bizonyos betegségek esetén kifejezetten jótékony hatásúak lehetnek.

A gyümölcsök magas vitamin- és ásványi anyag tartalma ugyanis kedvező hatású a szervezet anyagcsere folyamataira. Ilyen az alma, a körte, a narancs és a banán is - ez utóbbi magas kálium tartalmánál fogva szívbeteg kutyák desszertje lehet. A narancs adagolásával azonban vigyázzunk, mert magas savtartalma gyomorégést, hányást válthat ki. A bogyós gyümölcsűek - áfonya, eper, málna - szintén fogyaszthatók. A dinnyefélék magas víztartalmuk miatt meleg időben üdítőleg hathatnak. Óvakodjunk viszont a szőlőtől, mazsolától, hiszen nagyobb mennyiségben fogyasztva veseelégtelenséget válthatnak ki. A csonthéjas gyümölcsök (cseresznye, meggy, barackfélék, dió) magvainak lenyelése, akár összerágva is gyakran okoz műtéttel megoldandó bélproblémákat, nem beszélve a magvak cián tartalmáról, amelyek nagy mennyiségben mérgezési tüneteket is kialakítanak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!