Állásbörze

2019.06.03. 15:00

Üzleti nyelv a magyar cégekben

Még az adott idegen nyelvet magabiztosan beszélők is találkozhatnak új szavakkal a munkahelyükhöz kapcsolódóan.

Szanyi-Nagy Judit

Az üzleti nyelv ugyanis jóval összetettebb, mint az „általános” nyelvvizsgára készülés során elsajátítandó alap, vagyis egy szakmai beszélgetés vagy prezentáció során könnyen előfordulhat, hogy bizonyos szavak fejtörést okoznak nekünk. S bár a hazai cégekben többnyire magyarul beszélnek a munkavállalók, például a vezetőknél, valamint export- vagy importtevékenység végzésekor, a külföldi munkavállalókkal történő kapcsolattartáskor megkerülhetetlen az idegen­nyelv-használat.

Hazánkban az elsődlegesen használt üzleti nyelv az angol, mellette a német és a francia a sokszor alkalmazott. Ennek egyik oka a külföldi cégek magyarországi leányvállalatainak megléte, illetve az – amint arra a KSH adatai rámutatnak –, hogy a külkereskedelemmel foglalkozó cégek a kivitel 82 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítják, azaz értelemszerűen az EU-n belül használt nyelvek a mérvadók. A kör a hazai leányvállalatok által szűkül: az Akadémiai Kiadó Zrt. sajtóközleménye alapján a Magyarországon jelen lévő külföldi irányítású cégek árbevételének és hozzáadott értékének közel felét az eredetileg németországi és USA-beli vállalatok adják.

Amennyiben ezen a területen (ingyenesen) fejleszteni szeretnénk magunkat, nézzünk, hallgassunk online szakmai videókat, szemlézzünk külföldi híroldalakat, blogokat, vagy keressünk a közösségi portálokon idegen nyelvű szakmai csoportokat, ahol magunk is a beszélgetés résztvevői lehetünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!