Agárd

2015.06.08. 17:41

Zsúfolásig megtelt a Velencei-tó partja fürdőzőkkel, nyaralókkal

Fejér megye – A Velencei-tó vize 23 fok, ami a hőségben sok strandolót csábít.

Buthy Lilla

Külhonban élő fehérvári ismerősök beszámolója szerint Kanada közepén 32 fokos, szokatlanul meleg nyári, egy tiroli faluban, 1300 méter magasan kellemes 23 fokos időjárás volt, Észak-Angliában 12 fok és eső, míg a fehérvári Hunyadi úti szakambulancián ülve egyszerűen szaunaérzésről számolt be egy hölgy. Hogy bármelyik is vigasztaló lenne a héten állandósult 32 fokos, száraz kora nyárban, azt nem tudjuk, de az tény: sok panasszal járó, izzasztó napokat élünk. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivőjeként arra figyelmeztet, szív- és érrendszeri panaszok esetén ne erőltessük ügyeink intézését, ájulás, szédülés esetén rögtön feküdjünk le! De fontos a sok folyadék, a könnyű étkezés, a napvédelem is.

Aki nyaral, boldog, aki dolgozik már egy légkondicionált helyiségnek is örül. De ne panaszkodjunk!

A fotónkon látható hivatásos tűzoltók védőkabátjában durván 50-60 fokos tikkasztó hőség van. Egy-egy bevetésnél két-három kilót is fogynak: ekkora a vízveszteségük.

Pátkai József, Köllő Zsolt és Vass Attila a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság tűzoltói pedig a tűzeseteknél gyakori több száz fokos hőterhelés mellett viselik védőruhájukat: a nyári melegben fokozza a folyadékvesztést, amit ásványvízzel igyekeznek pótolni. Fotó: Koppán Viktor

A hétvégén, de hétfőn is rengeteg strandoló vette birtokba a Velencei-tó strandjait.

A szabadvízi strandok vízminőségét évente négyszer vizsgálják – egyszer a strandszezon kezdete előtt, majd havonta. Pénteken adta közre az ÁNTSZ azt a listát, ami évről évre az Európai Unió értékelési rendszere szerint készül el. A besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabadvízi strand. Agárd, Gárdony, Velence és Velencefürdő kijelölt természetes fürdőhelyei idén is megkapták a jó és a kiváló minősítést, négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján.

Dórának jól esik a melegben a szökőkút vízcseppjeivel játszani.

Sok helyen szigorúan büntetnek is, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy nem mindegyik szabadvízi strand kutyabarát, sőt van, ahol tilos megfürdetni a kedvencünket. Egy egyesület idén is térképen gyűjtötte össze az állatbarát partokat, ahol együtt csobbanhatnak a nyaralók szőrös kedvencükkel. Mindössze harminc helyen van kijelölt eb barát kutyaúsztató hely. A Velencei-tónál két ilyen helyet találtunk: a Drótszamár kempinget és a gárdonyi szabadstrand mellett kijelölt részt. De a fehérvárcsurgói víztározónál sem néznek ferde szemmel a kutyusokra.

A napsütéssel támad az ózon!

Az elmúlt napokban többször is megközelítette az egészségügyi határértéket a levegő ózonkoncentrációja. Amint Nagy Attila, a közép-dunántúli levegőtisztaság-védelmi laboratórium vezetője lapunknak elmondta, az ózon úgynevezett másodlagos szennyező anyag, erős napsugárzás hatására keletkezik nitrogénoxidokból és szerves anyagokból. Déltől, délutántól egészen estig növekszik a koncentrációja, ezért, ha a határértéket meghaladja a koncentrációja, különösen kisgyermekek, terhes anyukák számára nem ajánlott a szabadban tartózkodni. Székesfehérvár szerencsére nem számít „ózonveszélyes" helynek, Veszprémben viszont az elmúlt napokban is magas volt a koncentrációja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!