Adony

2016.02.15. 19:54

Helyi működtetés - Az önkormányzat tervezi be a szükséges keretet

Adony - A karbantartásra nem lesz gondjuk. Két első osztály indul majd szeptemberben is, hiszen kéttannyelvű az iskola.

Tribolt Lajos

A háromezer főnél nagyobb településeknek lehetőségük volt szeptember elsejétől visszavenni a Klik-től az iskolák működtetési jogát. Az adonyi önkormányzat kihasználta ezt, így újra ő a működtető. Az idei költségvetésben már szerepelnek az iskola által igényelt tételek. Az önkormányzat eddig is fizetett a Szent István Általános Iskola működtetésére, információink szerint 24 milliót, ám az a Klik közös kalapjába került. Most viszont biztosan jut javításokra, karbantartásra.

Az iskola nagy erőssége a kéttannyelvű képzés. A diákok heti öt órában tanulnak angolt és 2-3 tantárgyat angolul tanítanak nekik. Alsóban az éneket, testnevelést, rajzot és környezetismeretet, felsőben környezetismeretet, történelmet, testnevelést és ország ismeretet.

Orthné Horváth Marianna igazgató elmondta, hogy a környéken elterjedt a kéttannyelvű oktatás híre, így a szomszédos településekről is vannak jelentkezők minden évben. Ezért is tudnak általában két első osztályt indítani. A képzésekhez anyanyelvi tanárok is kellenek és az egyes tárgyakhoz is angolul beszélők. Ezért foglalkoztatnak óraadókat a közeli városokból.

Tanév végén a 6. és 8. osztályoknál célnyelvi felmérés van, s az eredményeket háromévente összesítik. Ettől függ a kéttannyelvű oktatás jövője. Idén májusban esedékes az összesítés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!