Zene

2015.06.23. 15:44

Világsztárokat láthat a közönség Veszprémben (x)

Veszprém - Dzsessz-világsztárok is érkeznek a tizenkettedik VeszprémFestre, az előadók a nagyszínpadon, illetve a FestGardenben lépnek fel.

Balla Emőke

A veszprémi várban lévő nagyszínpadon július 17-én Dee Dee Bridgewater három Grammy-díjjal és hat Gram-my-jelöléssel rendelkező amerikai dzsesszénekesnő lép fel Irvin Mayfield kétszeres Grammy- és Billboard-díjas dzsessztrombitással és a Mayfield által 2002-ben alapított és azóta is vezetett New Orleans Jazz Orchestrával. A koncerten a huszadik század elején kialakult hamisítatlan New Orleans-i dixieland dzsessz ötvöződik Bridgewater klasszikus dzsesszt megújító, a műfajok között hidakat építő stílusával.

A tizenkettedik VeszprémFest az eddigieknél is szerteágazóbb, változatosabb zenei élményt kínál a közönségnek. Idén új helyszíneket is avatnak: a FestGarden, amely a város egyik legizgalmasabb és legszebb kirándulóhelyén található Historia kertben kapott helyet, három estén át a dzsessz világába invitálja a látogatókat.

Elsőként július 16-án Mike Stern és Didier Lockwood lép fel. Mike Stern generációjának egyik legelismertebb elektromos gitárosa: több mint negyven esztendőt felölelő pályafutása során kiváló együttesekkel, zenészekkel játszott együtt. Tizenhat lemezt jegyez, amelyből hatot Grammy-díjra is jelöltek. Didier Lockwood hegedűművészt rendkívüli, egyedi hangzásáról ismerik a dzsessz világában, szerzőként, valamint improvizációs előadóként egyaránt. A francia zenész negyvenéves pályafutása alatt számos díjat érdemelt ki, többek között a Francia Becsületrendet is.

Július 17-én Jack DeJohnette Grammy-díjas dobos és három zenésztársa 2015-ös, Made in Chicago című lemezét mutatja be, amellyel a legnevesebb dzsessz, avantgárd dzsessz, klasszikus és világzene képviselői által inspi-
rált zene elmúlt fél évszázadát ünneplik. DeJohnette öt évtizedes pályafutása alatt a modern dzsessz számos ikonikus figurájával dolgozott együtt.

Július 18-án Carmen Souza és Theo Pascal lép színpadra. A Zöld-foki szigeteki gyökerekkel rendelkező énekesnő az őt felfedező és mentoráló, basszusgitáron és nagybőgőn játszó Pascallal hat albumot követően állt ismét össze, hogy Epistola címen megjelentessék legújabb CD-jüket, melyet Londonban, Lisszabonban és New Yorkban rögzítettek.

A lemezbemutató turné egyik állomásaként mutatkoznak be a VeszprémFesten, hogy élőben is meghallgathassuk Souza gyönyörűen vibráló, akusztikus, érzékelhetően keverék stílusát, a 21. század világ-soulzenéjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!