Vörösiszap

2010.11.11. 15:28

Iszapömlés –Diplomaták tájékozódtak a katasztrófa sújtotta térségben

Több uniós, illetve NATO-tagország diplomatái tettek látogatást a vörösiszap-katasztrófa sújtotta ajkai térségben csütörtökön, a kárfelszámolási munkálatokról és a helyreállításról tájékozódtak.

MTI

Dobson Tibor, a kárfelszámolás és újjáépítés szóvivője az MTI tudósítójának Kolontáron elmondta, Magyarországra akkreditált nagykövetek és külképviseletek - az Egyesült Államok, Németország, Belgium, Törökország, Görögország, Litvánia, Írország, Norvégia, Ausztria és Svédország missszióinak - munkatársai a mentésről, a mentesítésről, valamint a helyreállításról kaptak átfogó ismertetést.
A szóvivő emlékeztetett, hogy Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos néhány nappal ezelőtt a Külügyminisztériumban valamennyi nagykövetség számára tájékoztatást adott a vörösiszapömlés körülményeiről és a jelenlegi helyzetről, valamint a kormánynak a katasztrófa következményeinek felszámolására kidolgozott programjáról, de a diplomaták jelezték, személyesen is szeretnék megtekinteni a vörösiszap okozta pusztítást.
A nagykövetek és munkatársaik, mintegy harmincan, autóbusszal érkeztek Budapestről a térségbe, és megtekintették a Kolontáron újonnan épült 620 méter hosszú és 25 méter széles védőgátat, az elöntött, és megsemmisítésre ítélt településrészt, valamint a zagytározó sérült, X. számú kazettáját.
A misszióvezetőket, attasékat és titkárokat ezt követően Devecserben Toldi Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester tájékoztatta a károkról, a kárfelszámolás során eddig elvégzett munkáról és az újjáépítési tervekről.
Pénteken újabb diplomatacsoport érkezik Kolontárra és Devecserre, hasonló tapasztalatszerzés céljából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!