Vörösiszap

2010.12.16. 15:23

Iszapömlés - Szabadlábon védekezhet a meggyanúsított diszpécser

Gyanúsítottként hallgatta ki a vörösiszap-katasztrófa idején diszpécseri szolgálatot teljesítő Sz. Tibor ajkai lakost a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), a férfi szabadlábon védekezhet - mondta Bényi Mónika, az ORFK szóvivője csütörtökön az MTI-nek.

MTI

 A Magyar Nemzet csütörtöki számában ügyvédi forrásokra hivatkozva írt arról, hogy a hatóságok immáron a negyedik embert gyanúsították meg a Kolontár mellett történt katasztrófa kivizsgálása során.
Bényi Mónika tájékoztatása szerint a Magyar Alumíniumtermelő Zrt. (Mal) diszpécsere megalapozottan gyanúsítható halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel.
A Nemzeti Nyomozó Iroda álláspontja alapján a férfi október 4-én munkája során elmulasztotta, hogy az intézkedési tervekben előírtaknak megfelelően értesítse a hatóságokat a gátszakadásról - tette hozzá.
 A szóvivő megjegyezte: a nyomozást felügyelő ügyészséggel egyeztetve nem került sor a gyanúsított vagyonát érintő intézkedésekre.
Bényi Mónika továbbá arra is emlékeztetett, hogy a nyomozóhatóság igazságügyi műszaki, illetve geotechnikai szakértőket rendelt ki a  gátszakadás okának megállapítására.
 Az alumíniumtermelő vállalat Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át, a katasztrófa következtében mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, amely három települést - Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyt - öntött el.
 A szerencsétlenség következtében tízen vesztették életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!