Vörösiszap

2010.10.22. 08:03

Iszapömlés: bontják a kolontári házakat hétfőtől

FMH - Várhatóan hétfő reggel megkezdik annak a 23 kolontári lakóháznak a bontását, amely a két és fél héttel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa során megsérült vagy lakhatatlanná vált - tudta meg az MTI tudósítója a kármentési munka irányításában részt vevő dolgozóktól péntek kora reggel.

MTI

A Magyar Kármentő Alap forrásai az iszapkatasztrófával érintett emberek lakhatása elemi feltételeinek megteremtésére a katasztrófát megelőző állapot szerinti mértékig használhatók fel, ideértve a háztartási ingóságok lehetőségek szerinti pótlását is - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent csütörtöki kormányrendeletből.

A rendelet a "Magyarországon eddig bekövetkezett legnagyobb ökológiai katasztrófa, az ajkai térségben 2010. október 4-én történt, veszélyhelyzetet előidéző vörösiszap-ömlés" károsultjainak széles körű nemzeti és nemzetközi összefogással való megsegítése érdekében a kormány által alapított Magyar Kármentő Alap bevételeire, működésére és az annak terhére nyújtandó támogatásra vonatkozóan írja elő az alkalmazandó szabályokat.Kitér arra, hogy az alap forrásait - a fentieken túl - a katasztrófával érintett személyek átmeneti elhelyezésére, ellátásuk feltételeinek megteremtésére, a katasztrófa hatásai által előidézett egészségkárosodás megelőzésére, a katasztrófában megrongálódott közterületek, közutak helyreállítására, illetve a katasztrófával érintett térség revitalizációjára lehet felhasználni.

A veszprémi székhelyű alapból a katasztrófával érintett Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely helyi önkormányzatai igényelhetnek támogatást.
Az alap részére juttatott adományok nem vonhatók el, és a meghatározottól eltérő célra nem használhatók
fel -  rögzíti a rendelet.
Az alap legfőbb szerve a Kármentő Bizottság, amelynek tagja - elnökként - a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke, a Veszprém megyei önkormányzat főjegyzője, egy a belügyminiszter által kijelölt, a katasztrófavédelmi szervezet állományába tartozó személy, valamint Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely település polgármestere. A bizottság elnöke felkéri a Veszprém megyei 1-es számú országgyűlési egyéni választókerület megválasztott képviselőjét a munkában való részvételre, aki a felkérés elfogadása esetén a bizottság teljes jogú tagjává válik.

A bizottság tagjai tevékenységüket díjazás és költségtérítés nélkül végzik.
Az adományok felhasználásáról, a támogatás formájáról és mértékéről a bizottság dönt. A testület döntéseit, az alap gazdálkodását, a támogatások felhasználását háromtagú felügyelő bizottság ellenőrzi, amelynek tagjai szintén díjazás nélkül dolgoznak.

A meghatározott célokra akkor folyósítható támogatás, ha a helyi önkormányzat a kárenyhítés módjáról, a kárenyhítés igénybevételének feltételeiről és a kárenyhítési eljárás szabályairól rendeletet alkotott. Ha a támogatás összege biztosításból, a károkozó várható kártérítéséből vagy egyéb adományból előreláthatólag
megtérül, az alapból a támogatást a helyi önkormányzat részére visszatérítési kötelezettség mellett kell folyósítani - rögzíti a rendelet.

A bizottság döntéseit annak honlapján nyilvánosságra kell hozni, megjelölve a támogatott helyi önkormányzat
nevét, a támogatás célját és összegét. Az alapba befolyt adományok összegéről a bizottság honlapján a nyilvánosságot folyamatosan tájékoztatni kell.
Az alap 2012. december 31-éig működik.

Iszapkatasztrófa dosszié itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!