Videoton

2015.08.08. 20:22

Harcolt a Vidi, de kikapott

Az OTP Bank Liga NB I-es labdarúgó bajnokság 4. fordulójában a Videoton FC 55 percen át emberhátrányban futballozott és kétgólos vereséget szenvedett a Ferencvárostól.

Ferencz Balázs

OTP Bank Liga, 4. forduló

Videoton FC – FTC 1-3 (0-1)

Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 5060 néző

Vezette: Andó-Szabó (Tóth II V., Horváth R.)

Videoton FC: Danilovics – Heffler, Lang, Vinicius, Szolnoki – Gyurcsó (Oiveira, 57.), Luijckx, Pátkai, Kovács I. (Sejben, 82.) – Soumah (Feczesin, a szünetben), Ivanovszki. Vezetőedző: Bernard Casoni.

FTC: Dibusz – Dilaver, Nalepa, Leandro, Ramirez – Hajnal – Nagy Á., Gera (Gyömbér, 83.), Varga R. (Haraszti, 87.) – Lamah (Nagy D., 70.), Böde. Vezetőedző: Thomas Doll.

Gól: Ivanovszki (50.), illetve Heffler (öngól, 19.), Böde (57., 82.)

Sárga lap: Vinicius (36., 36.), Szolnoki (45+1.) illetve Hajnal (12.)

Kiállítva: Vinicius (36.)

Szögletarány: 1-8

„Itt az ideje, hogy jó eredményt érjünk el – a klub, a szurkolók és önmagunk miatt is. Nehéz meccs lesz, de nyerni szeretnénk." – Bernard Casoni mondta e szavakat a Ferencváros elleni összecsapás előtt, mely csata annak ellenére sorsdöntőnek bizonyult, hogy még csupán a bajnokság negyedik fordulójánál tart a mezőny. Sorsdöntőnek, hiszen a fehérváriak messze alulmaradnak a várakozásoktól az idei szezonban. A Fradi elleni találkozó előtt egy győzelem mellett két vereség állt a Videoton FC neve mellett a tabellán, a Bajnokok Ligája selejtezőjétől búcsúzott a piros-kék egylet, s nem csupán az eredményesség hagy némi kívánnivalót maga után, de valahogy a játék sem úgy gördül Casoni-mesternél, mint ahogy egy címvédőtől elvárható lenne.

A Ferencváros ellen ráadásul nagyon nem megy mostanában. A zöld-fehérek már az előző pontvadászat végén is elkalapálták a Vidit, idén pedig a Szuperkupa-döntőn is felülkerekedtek Thomas Doll harcosai.

Nem lehetett könnyű helyzetben a fehérváriak francia szakvezetője, hiszen győzelmi kényszer alatt, de a hétközi boriszovi túrát még korántsem kipihent játékosokkal kellett összeállítania a kezdő tizenegyet. Így történhetett, hogy szombat este egyszerre volt pályán Kovács István és Pátkai, és szóhoz jutott Heffler Tibor is. A támadószekcióban Ivanovszki és a 19 éves Soumah kapta a feladatot, hogy riogassák a Fradi védelmét. Az FTC együtteséből már hiányzott a Touluse-hoz szerződött Somalia, azonban a távozó játékos a meccs előtt fél órával személyesen köszönte meg a Fradi-szurkolók szeretetét.

Az FTC drukkerei pedig a napok óta szervezett közös akció végkifejleteként a Videoton ultrái, az RBD melletti szomszédos szektorból buzdították a zöldeket, és a két tábor közösen emlegette az MLSZ-t.

A hangulatra és a mérkőzés iramára sem lehetett panasz, bár a bajnokságot százszázalékos mutatóval vezető Ferencváros volt lendületesebb és agresszívebb. A vendégek vezető találata mégsem a nyomásnak volt köszönhető, hanem a Vidi szerencsétlenségének.

A 11. percben Danilovics lépett ki hatástalanítani egy ferencvárosi akciót, vetődve, lábbal el is rúgta a labdát Böde elől, de szerencsétlenségére az Heffler lábára perdült, s a játékszer az üresen maradt kapuba vánszorgott, 0-1. A bekapott gól megzavarta az egyébként sem kirobbanó passzban lévő fehérváriakat.

A most 4-4-2-es hadrendben futballozó hazaiak játékában sok volt a pontatlan átadás, eladott labda, s a fiatal Soumah is „rágörcsölt" a meccsre. A félidő derekára felvette a ritmust a Vidi, majd aztán a 36. percben ismét foghatták a fejüket a hazai hívek. Vinicius kapott sárga lapot egy szabálytalanság után, majd rögtön reklamált, így nem maradt a második lap, és a kiállítás sem... Az öltözőbe induló, fejét elvesztő brazil védő fejét Danilovics majdnem valóban leharapta. Az emberhátrány nem volt észlelhető azonban a szünetig. A Vidi egyre többször jutott el a Fradi tizenhatosáig, Ivanovszki életerős lövésénél pedig nagyot kellett védenie Dibusz-kapusnak.

A szünetben megtette Casoni, amit tennie kellett, lekapta Soumah-t és helyére a sérüléséből felépülő Feczesin küldte pályára. Nagy akarattal kezdte a második félidőt a Videoton, Ivanovszki labdájával Szolnoki húzott be a baloldalon, erősen középre adta, Dibusz kiütötte, a 11 méterre helyezkedő Ivanovszki pedig félig felugorva, derékmagasságból jobbal a kapuba helyezett, 1-1. A macedón támadóból rettentő feszültség szabadult fel, gólja után alig lehetett megállítani.

Hiába játszott hihetetlen akarással a Vidi, az 57. percben megint hátrányba került. Danilovics paskolta a labdát Böde elé, aki három méterről estében kotorta a kapuba a labdát, 1-2.

Az újabb vendégtalálat okozta sokkból percek múlva ébredt a fehérvári együttes, és főként a jól és nagy kedvvel játszó Ivanovszki jóvoltából pörgött fel ismét a játéka. Újabb gólveszélyt azonban a zöld-fehérek alakítottak ki: a 82. percben Hajnal remek beadása után Böde előrevetődve fejelt a kapuba, 1-3.

A Videoton sorsát most Vinicius butasága pecsételte meg, és a piros-kékek harcosságuk ellenére továbbra sem tudtak kikecmeregni a gödörből.

Ezek is érdekelhetik