Koronavírus Fejérben

2020.03.21. 11:30

Új intézkedéseket vezettek be megyeszerte a koronavírus megfékezésének érdekében

Tucatszámra születnek Fejér településein azok az eddig ismeretlennek számító döntések, intézkedések, amelyek mind a járvány elterjedésének próbálnak gátat vetni. Ezeket nekünk, polgároknak kell betartani!

Sági Zoltán, Borsányi Bea, Zsohár Melinda, Korondy Tamás, V.Varga József

20200320 Székesfehérvár, Katonai járőrözés, járvány, maszk, katonaság. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Újabb kétezer szájmaszk érkezett

Cser-Palkovics András fehérvári polgármester a járványhelyzet kezelésére a költségvetésben átcsoportosított 629 millió forintot. Döntés született arról is, hogy a városi tulajdonú bérlakásokban az áprilisi, májusi és júniusi bérleti díjakat a járványidőszak utáni hónapokra ütemezik át. Pénteken újabb kétezer FFP2 szájmaszk érkezett. Ezek az alapellátásban dolgozó orvosok és a védekezésben első vonalban közreműködő szociális szakemberek biztonságát szolgálják. A Városgondnokság beüzemelte azt a raktárbázist, ahol a felajánlásokat gyűjteni tudják, és ahonnan a szakemberek célirányosan a szétosztást meg tudják tenni. Elfogták Fehérváron azt a férfit a közterület-felügyelet közreműködésével, aki letépte a koronavírus-tájékoztató plakátokat a buszpályaudvarnál. A városi fizetős parkolók kihasználtsága nem éri el az 50 százalékot, egyre többen maradnak otthon. Szombattól ingyenes a megyeszékhelyen a parkolás, de ez a történelmi belvárosba történő behajtási korlátozást nem oldja fel!

Apró, fontos tanács: vedd le az ékszered!

Az egészségügyi végzettségű Bálint Istvánné bicskei polgármester más szakemberekkel együtt szórólapot állított össze, amit a város valamennyi háztartásába eljuttatnak. Édesanyaként, fiatal nagymamaként is gondolkozott a tanácsadásban. A polgármesteri hivatalban ügyeleti rendben dolgoznak, Bálint Istvánné azonban reggeltől estig bent tartózkodik, éjjel-nappal elérhető telefonon. Az orvosoknak, mentőknek, tűzoltóknak plusztámogatást nyújtott, tűzgyújtási tilalmat rendelt el – amit sajnos sokan nem tartanak be, mondta. Átszervezték az ételszállítást, az Egyesített Családsegítő és Gondozási

Kapcsolat Központ és a városi konyha vezetői, Szabó Ágnes és Bajcsai Tamás oroszlánrészt vállaltak a zökkenőmentes működésben s a szociális ellátásban. Nemcsak a rászoruló gyermekeknek, de a többi kiskorúnak és az eddig a közétkeztetést igénybe nem vevő, frissen jelentkező időseknek is lehetővé teszik az ételhez jutást – saját edénnyel, megfelelő biztonságban átvehetik a tálalókonyhákban a készételt. Eddig 220 gyermek veszi igénybe ezt a szolgáltatást. Szabó Ágnes koordinálja a jelentkező önkéntesek tevékenységét, sokan felajánlották segítségüket. Bálint Istvánné vésztartalékot hozott létre a városházán lázcsillapítóból, ha az élet úgy hozza, sürgős esetben ott lesz. Az elegáns, mindig finom ékszereket viselő polgármester asszony jelszava: „Vedd le az ékszered! Kézmosáskor a gyűrű alatt megbújhat a kórokozó, s a karlánc, az óra is nélkülözhető a biztonság érdekében.” Az összefogás kapcsán hozzátette: „Bicskén megmutatkozik az a közösségi erő, amit ugyan már megismertem korábban is, de jó érzés, hogy ugyanezen erőre a bajban is számíthatunk.”

Ügyeleti rendszerben

Ráckeresztúron Szentes- Mabda Katalin polgármester elrendelte többek között azt is, hogy a falugazdálkodási feladatokat ellátó munkatársak ügyeleti rendszerben végezzék munkájukat, a tornacsarnokban nem lehet rendezvényt tartani, az eboltás bizonytalan ideig szünetel. Átmenetileg tilos az avar és kerti hulladék égetése is. Azoknak az időseknek, akiknek nincs támaszuk, segítséget nyújtanak a bevásárlásban, a receptíratásban és a gyógyszerkiváltásban. Alig látni fi atalokat az utcán. A gyerekek otthon tanulnak – bár néhányuk inkább iskolába járna, hallani a szülőktől. Sajnos ez most nem kívánságműsor. A gyermekétkeztetést igénybe vevők a Hősök téri konténerkonyháról vihetik el az ételt egyszer használatos, steril tárolódobozokban.

Jelentkezzenek az idősek!

Szabadbattyánban egy hónapja új rendszer szerint működik a szociális ételkiszállítás – tudtuk meg Szabó Ildikó polgármestertől. Már nem a szociális gondozók, hanem egy külön, részmunkaidős önkormányzati dolgozó feladata, a gondozók több időt tudnak fordítani a személyes gondoskodásra. Egy korábbi megrendelés alapján hétfőtől új, saválló ételhordók érkeznek az önkormányzathoz. Azok az idősek, akik eddig nem vettek részt a szociális ellátásban, de igényelnék a segítséget, jelezzék a házi segítségnyújtás telefonszámán: 06-30-412-1982. A faluvezető azt is elmondta lapunknak: azok is jelezzék igényüket, akik krónikus betegségük, egyedüllétük vagy más ok miatt szorulnak segítségre. Akár bevásárlásaikban, gyógyszereik kiváltásában is számíthatnak az önkormányzat segítségére.

Az ételkiszállítás már egy hónapja új rendszer szerint működik Szabadbattyánban
Fotó: Nagy Norbert / fejér Megyei Hírlap

Megkapják a fizetésüket

Abán pénteken született döntés a Hétszínvirág Óvoda határozatlan ideig tartó bezárásáról, ami hétfőn lép hatályba. Az óvodába tehát már egyetlen kisgyermeket sem hozhatnak. Az óvodai munkatársak ugyanakkor továbbra is dolgoznak. A település üzemeltetésében, többek között a közterületek rendben tartásában kapnak átmenetileg feladatot. Az óvodai dolgozók megkapják a fizetésüket arra az időszakra is, amikor zárva tart az intézmény. Az óvodai dolgozók felszabaduló munkaidejének kihasználása miatt elkezdődik az óvodánál lévő játszótér kitakarítása. A járvány következtében Abán március 23-tól határozatlan ideig szünetel a helyi járatos közösségi közlekedés is. A nyugdíjasoknak Bodakajtoron és Belsőbárándon is az önkormányzat vásárol be. Ezen túl a település vezetése az embereket összefogásra szólította fel, hangsúlyozva, hogy az önkormányzat az erejéhez mérten mindent megtesz. Ugyanakkor az összes, akár egyéni, személyes probléma megoldása meghaladja erejét. Az abai rendelkezés szerint a kiskereskedelmi üzletek eladóterében egyidejűleg legfeljebb négy fő tartózkodhat, legalább egyméteres térközt megtartva úgy, hogy egy családból legfeljebb egy személy lehet jelen a vásárlásnál.

Fegyelmezett falu

Csákberényben egyelőre van ügyeleti ellátás az óvodában, ahová már csak néhány gyereket visznek, de ahogy azt Vécsei László polgármester elmondta, ezt a továbbiakban is szándékoznak fenntartani, ameddig lehet. Véleménye szerint a falu fegyelmezett.

A hivatal működik

– Amíg a kormány nem ad ki olyan rendelkezést, hogy a hivatalt be kell zárni, addig nem zárunk be. Igaz, ezzel párhuzamosan korlátozásokat vezettünk be – mondta kérdésünkre Turi Balázs, Bakonycsernye polgármestere. Kérték az ügyfeleket, hogy lehetőleg telefonon vagy elektronikus úton intézzék ügyeiket. A közös hivatalhoz tartozó polgármesterek, vagyis Wéninger László Balinkán és Kosárszki József Nagyvelegen is úgy irányította a hivatalok munkáit, ügyfélfogadását, hogy amenynyire lehet, mellőzzék a személyes találkozást egymással és a lakosokkal.

Bicskén a kondiparkot is lekerítették a veszélyhelyzet miatt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szombaton eredmény

Perkátáról csütörtökön érkezett a hír, miszerint egy férfit a speciális mentőszolgálat vitt el fertőzés gyanújával, eredmény még nincs. – Semmi sem biztos, kivizsgálás alatt van az illető. Az eredménye várhatóan szombaton derül ki, addig, kérem, ne kezeljük fertőzöttként! A fiatalember egyébként kórházi dolgozó, és önkéntes segítőnek is jelentkezett a városházán még a minap. Akkor nem produkált semmiféle tünetet, és az elszállításáig sem jelentkeztek rajta. Az sem kizárt, hogy a férfi fizikai kapcsolatba került azzal a dunaújvárosi beteggel, akinél sajnos bebizonyosodott a fertőzöttség – tájékoztatta lapunkat Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere. Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere ugyancsak csütörtökön jelentette be, hogy mindenkitől távol és szakszerű orvosi kezelés alatt áll a város első koronavírusos betege.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mindenhol jó, de legjobb otthon!

Jelzések érkeztek a Mányi Polgárőrséghez, hogy a diákok közül többen is megszegik a kérést, hogy ne csoportosuljanak. A polgárőrség a mezőőrrel együtt járőrözik, és azokat a tanulókat, akik nem igazolható módon az utcákon csoportosan tartózkodnak, jelentik az intézménynek. Csütörtöktől a Mezőszentgyörgyi Polgárőr Egyesület járőrei is feljegyzést készítenek az iskola kérésére azokról a diákokról, akik napközben közterületen csoportosulnak. A Maradj Otthon Mozgalom plakátja egyértelmű: Mindenhol jó, de legjobb otthon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!