székesfehérvár

2018.08.11. 12:45

Súlyos beázás a Bregyónál, öt lakás tizenkét lakójának kell elhagynia albérletét

Szombaton, a kora reggeli órák esőzése következtében a Kodolányi Apartmanház alsó része több száz négyzetméteren vált lakhatatlanná, használhatatlanná. Sokmilliós lehet a kár.

Majer Tamás

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A katasztrófavédőktől a helyszínen kapott információk szerint a hirtelen jött nagymértékű esőzés miatt eltelt a vízelvezető árokcsatorna, és onnan kiöntött a víz, ami elöntötte az épület udvarát valamint a földszint alatti lakásokat, amelyek – felújításig – lakhatatlanná váltak. Reggel nagyjából 8 óra óta dolgoztak a katasztrófavédelem munkatársai, több száz köbmétert kellett kiszivattyúzniuk. Ottjártunkkor, negyed 12-kor rendben folyt a munka.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az apartmanházban rendre bérlők élnek, hosszú távú szerződések mellett. A tucatnyi távozni kényszerülő ember hétfőn délelőtt 10 óráig a Széchenyi úti József Attila Kollégiumban kap szállást, tudtuk meg Szabó Imrénétől, a ház intézőjétől. Ezt követően is gondoskodnak az elhelyezésükről, erre a napokban visszatérünk.

Az asszonytól azt is megtudtuk, hogy nemcsak az egyenként 36 négyzetméteres lakásokat, de az azonos szinten lévő rendezvénytermeket, mosdókat is elárasztotta a víz, körülbelül fél méteres magasságban.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szabó Imréné elmondta azt is, hogy már negyed hatkor észlelte a bajt, hívta is a katasztrófavédelmet, de ők csak később tudtak érdemben közbeavatkozni, amikor már az a bizonyos árok megtelt.

– Amikor először kijöttek a tűzoltók, közölték, hogy nem tudnak hova szivattyúzni az udvarból – még akkor nem folyt a víz az alagsorban –, mert a csatornarendszerből befelé jön a víz, és nem viszi el. Majd akkor hívjam újra őket – ez ugyanúgy megtörtént – amikor már a csatornából elkezd folyni a víz kifelé. Akkora már befolyt a víz az épületbe – nyilatkozta lapunknak az intéző.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ez a vízelvezető árokcsatorna, ahonnan beömlött a víz, a Bregyó főbejáratával szemben állva, a jobbra lévő utcácskában van, közterületen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!