A bank egyelőre megelőlegezte a kért összeget

2018.09.18. 14:00

Pénzt nem adott az automata, de az egyenleg csökkent

A pusztaszabolcsi Fábián István azzal a panasszal kereste föl nemrég szerkesztőségünket: bankautomatán keresztül akart pénzt fölvenni, ám végül csak az egyenlege csökkent, hozzá azonban egy fillér sem került. A helyzet orvoslása tapasztalatai szerint sokáig tartott.

Bokros Judit

Ha gond merül föl pénzkivételkor, azonnal telefonálni kell, illetve érdemes bemenni az adott bankhoz Fotó: illusztráció

Történetét így mesélte:

– Egy helyi ATM-nél akartam pénzt fölvenni. Beraktam a kártyám, beütöttem a PIN-kódot, az összeget, a tranzakció folyamatban volt, aztán a gép egyszer csak kiírta: „A kapcsolat megszakadt”, majd: „Vegye el a kártyáját!”. Meglepődtem, mégis újra próbálkoztam. Ugyanez történt, de azért harmadszor is beraktam a kártyát, és kértem a pénzt. Na, ekkor már azt írta ki az automata, hogy a kártyán nincs fedezet. Meghűlt bennem a vér, így lekérdeztem az egyenlegemet, amelyen 26 forint szerepelt…Miközben előtte 98 ezer forint volt a számlámon. Azonnal hívtam az ATM-nél található segélyhívó számot, amelyen vagy egy órán keresztül nem értem el senkit, ide-oda kapcsoltak. Hívtam az automatán jelzett bank pesti számát is, ott végre fölvették a telefont, ám csak annyit mondtak: semmit sem tudnak tenni, forduljak a saját bankomhoz. Időközben kiderült, hogy az ATM-et állítólag egy harmadik, külsős cég üzemelteti. Elindultunk hát Érdre, a saját bankom fiókjához, ahol az ügyintézők lényegében nem tudtak segíteni. Ellenben ajánlottak volna személyi kölcsönt. Ennél a pontnál eléggé fölment bennem a pumpa – vallotta be panaszosunk, aki még az érdi fiók vezetőjével is beszélt. Azzal biztatták: lehet, hogy visszakerül a pénz a számlájára. Amikor arról érdeklődött, nem előlegeznék-e meg neki, azt mondták: ezt nem lehet.

Ha gond merül föl pénzkivételkor, azonnal telefonálni kell, illetve érdemes bemenni az adott bankhoz Fotó: illusztráció

 

Szerinte sokáig tartott, míg foglalkoztak vele

Fábián István azt tapasztalta: a két bank egymásra mutogat. Elhangzott az is: lehet, hogy 2 hónapig is eltart, mire kivizsgálják az ügyét. Végül a számlavezető bankjánál egy olyan telefonos ügyintéző vette kézbe az ügyet, aki el is ért valamit. Először is kifejezte sajnálatát, majd felettesével egyeztetve visszahívták a panaszost, s elmondták: a pénzt egyelőre megelőlegezik a számláján. A tranzakciót pedig vizsgálják, s ha kiderülne, hogy mégiscsak történt pénzkivétel, akkor az összeget ráterhelik a számlára.

Fábián István szerint azonban ez nem fordulhat elő, hiszen a kamerának rögzítenie kellett, amint hiába próbálkozik. A banknál azt ígérték, írásban értesítik az eredményről. Ez cikkünk megjelenéséig – tudomásunk szerint – még nem történt meg.

Fölhívtuk mindkét bankot. Azt is, amelynek neve az automatán látható, s azt is, ahol az úr a számláját vezeti.

Hargitai Mariann érdi fiókvezetőtől megtudtuk: fordult már elő hasonló eset, s ilyenkor igyekeznek mindig a lehető leghamarabb segíteni, kivizsgálni az ügyet. Az ok valószínűleg az lehetett, hogy az automata úgymond visszahúzta a pénzt, például egy gyűrött bankjegy miatt. Ilyenkor mindig azzal a bankkal kell fölvenni először a kapcsolatot, amelyikhez az automata tartozik – tette hozzá a fiókvezető.

Egymás között elintézik

A másik bank telefonos ügyfélszolgálatán elmondták: ha gond van, hívni kell az automatánál megadott telefonszámot, s érdemes minél hamarabb bemenni az adott bankhoz. Ha valaki nem a számlavezető bankjának ATM-jénél kísérelt meg pénzt fölvenni, akkor mindkét pénzintézetet be kell vonni, s a bankok egymás között elintézik az ügyet. A hasonló esetek kivizsgálására 30 nap a határidő, de sürgős esetben hamarabb intézkednek. Ilyenkor az ügyfélnek megelőlegezik a fölvenni kívánt összeget, amiért legfeljebb utalási költséget számolnak föl. Ám van, hogy azt is elengedik.

A vizsgálatkor a kamerafelvételeket s a tranzakciókat rögzítő rendszert ellenőrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!