17 településen valósul meg

2018.01.30. 07:00

Nagyobb lehet az esély bölcsődei elhelyezésre

A jövőben a megyében is több kisgyermek lehet bölcsődés, mivel számos településen építenek vagy alakítanak ki ilyen intézményt különböző forrásokból.

Bokros Judit

7-es bölcsõde

Tavaly, az új jogszabályi előírás miatt kezdődött el az a folyamat, amelynek köszönhetően a megyében is szaporodik a bölcsődék száma. Könnyebb lehet tehát a három évesnél fiatalabb gyermekeket elhelyezni, az édesanya pedig így előbb mehet vissza dolgozni.

Az ellátást a jogszabályváltozás előtt csak a tízezer főt meghaladó lakosú településeken kellett megszervezni, ám 2017-től minden olyan településen kötelező önkormányzati feladat ennek biztosítása, ahol 40-nél több, három éven aluli gyermek él vagy legalább öt gyermek tekintetében igénylik az ellátást. Az önkormányzatoknak – az előzetes felmérés alapján – 2018 végéig kell bölcsődét kialakítani, ha az említett feltételek megvannak. A módosítás a korábbinál rugalmasabb ellátási formákra ad lehetőséget, így bölcsőde, mini bölcsőde, munkahelyi bölcsőde és családi bölcsőde hozható létre.

A napokban elhangzott: a kormány saját forrásból 10 milliárd forintot szán a közép-magyarországi bölcsődei ellátás fejlesztésére. Ebbe ugyan Fejér megye nem tartozik bele, ám itt is épülnek, alakulnak bölcsődék, például uniós forrásból. Ercsiben 75 millió forintot nyert az önkormányzat új bölcsőde építésére. Ez idén elkészülhet, s 14 kisgyermeket fogadhat. Perkáta szintén uniós pénzből fejleszthet, a településen a Szivárvány Óvodát bővítik bölcsődei résszel. Polgárdiban új óvoda és bölcsőde épül önrészből, hitelből és uniós támogatásból.

A jövőben több kisgyermek lehet bölcsődés Fotó: FMH-Archív

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságától a Fejér megyei bölcsődék számára vonatkozó adatokat kértünk. A táblázatból jól látszanak a 2008-2018 közötti időszak változásai, s az is, hogy néhány éve még igencsak nagy volt a zsúfoltság. A 2008-2009-es évben azért magas a kihasználtsági mutató, mert az intézmények a megengedett csoportlétszámon felül 20 százalékkal több gyermeket vettek fel. A korábbi maximális 10 fős bölcsődei csoportlétszámot 2010-ben 20 százalékkal megemelték (12 főre, vagy amennyiben valamennyi gyermek betöltötte a 2. életévét 14 főre) – tájékoztatott az EMMI. Mára a megyében a 18 helyett 76 bölcsőde működik, s nincs is kihasználva minden férőhely.

Az új ellátási formák létrehozására, illetve a meglévő intézmények fejlesztésére, kapacitásának bővítésére, valamint a meglévő szolgáltatások felújítására Fejér megyében TOP-os pályázatok révén volt lehetőség. A GINOP felhívásban (a kevésbé fejlett régiókban található települések részére) 6 milliárd forint keretösszegre lehet pályázni.

Az uniós források kiegészítéseként a központi költségvetés első alkalommal 2017-ben mini bölcsődei férőhelyek kialakításának támogatására biztosított forrást a 10 ezer lakos alatti – 20 ezer forint egy lakosra jutó adóerő-képességet meg nem haladó –, települési önkormányzatok részére. A helyhatóságok legfeljebb 10 millió forintot nyerhettek – kaptuk a tájékoztatást a minisztériumtól, s tőlük tudható, hogy uniós forrásból tizenhét településen valósul meg bölcsődei fejlesztés mintegy 1,8 milliárd forint összegben. Hat településen bölcsőde, négy településen mini bölcsőde, egy településen pedig családi bölcsőde jön létre, összesen 169 új férőhellyel. Nyolc településen (részben a fentiekkel átfedésben) 652 meglévő bölcsődei férőhely fejlesztése is megvalósul.

Hazai forrásból pedig nyolc településen jön létre új mini bölcsőde mintegy 56 férőhellyel.

A minisztériumnál arról is érdeklődtünk, idővel tervezi-e a kormány – az óvodához hasonlóan – a bölcsődei ellátás kötelezővé tételét? A válasz szerint a bölcsődei ellátás igénybevétele önkéntes, tekintettel arra, hogy a GYED-GYES szabályai alapján az édesanya döntheti el, mikor megy vissza dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!