Koronavírus Fejérben

2020.04.30. 17:30

Manapság szinte létkérdés az internet – Tippek és tanácsok a használatához

A koronavírus-járvány miatt az, aki csak teheti, otthon tölti a napjait. Ebben a beszűkült térben a laptop, a mobiltelefon és társaik a világgal való kapcsolattartás elsődleges eszközeivé váltak: ezen keresztül az otthonunk munkahellyé, iskolává, étteremmé, bolttá, mozivá és edzőteremmé válhat. De hogy ez az ablak valóban kinyíljon, ahhoz stabil, megbízható internetkapcsolat szükséges.

V. Varga József, NMHH

20200424 Székesfehérvár, otthon, akadozó internet. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A legtöbben valószínűleg jól tudjuk, milyen az, amikor szakadozik vagy lelassul az elmúlt hetekben jócskán túlterhelt hálózat: megakad a matekóra, megszakad a videó­konferencia, semmibe vész még fizetés előtt a már alaposan megtöltött kosár. Mindez az internethálózaton túl az idegrendszerünket is túlterheli.

Április 14-étől érhető el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) lakosságnak szóló, az otthoni internethasználatot támogató, tanácsokat, tippeket, tájékoztató kisfilmet tartalmazó információs honlapja. Az nmhh.hu/gyorsabbnet oldalon a hatóság azokat a megoldásokat gyűjtötte össze, amelyek segíthetnek, hogy stabil és gyors házi internetünk legyen.

– Honlapunkon megmutatjuk, hogy otthon is rendelkezésünkre állnak olyan egyszerűen bevethető módszerek, amelyekkel megbízhatóbbá válik az internet-hozzáférésünk – mondta el lapunknak Bartolits István, az NMHH technológiaelemző főosztályának vezetője.

Az elmúlt hetekben jelentősen átalakult az életünk: otthonról dolgozunk, tanulunk, vásárolunk, szórakozunk, és mindehhez széles sávú internetet veszünk igénybe

A videóhívások és videókonferencia-beszélgetések, az online tanórák, a filmletöltés és videójáték pedig fokozott terhelést jelentenek a hálózatnak. Az NMHH új oldala azokat a lehetőségeket veszi számba, amelyeket bárki megtehet otthon is azért, hogy a meglévő előfizetése mellett a legbiztosabb és leggyorsabb internet álljon rendelkezésére.

Ne csapkodjunk dühünkben rögtön, ha gond van az internettel! Előfordulhat, hogy olyan jellegű problémáról van szó, amelyet magunk is orvosolhatunk
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

A kilenc tanácsot részletező Gyorsabbnet honlap gerincét a wifirouterrel kapcsolatos információk adják: annak típusa, a kommunikációra használt frekvencia beállítása, az eszköz lakáson belüli elhelyezése, a kapcsolódó kábelek csatlakozásának ellenőrzése, esetenként a felmelegedett berendezés újraindítása mind segíthet abban, hogy gyorsabb és biztosabb internetkapcsolatunk legyen.

– Akadozó internetelérés esetén először célszerű újraindítani a felmelegedett wifiroutert, és ellenőrizni a kábelek csatlakozásait – folytatta a technológiaelemző főosztály vezetője.

– A wifirouter megfelelő elhelyezése alapvetően fontos, ugyanis a készülék a jelet gömb alakban sugározza, és a falaknak árnyékoló hatásuk van. A wifirouter így a lakás középpontjából működik a leghatékonyabban: ott, ahol a lehető legjobban „rálát” az ajtónyílásokra. Figyeljünk arra, hogy az eszköz szabadon legyen: ne rejtsük el szekrénybe, és tartsuk távol a nagyobb háztartási gépektől, a nagy méretű fémtárgyaktól is. Érdemes ellenőrizni a wifirouter tulajdonságait is: az újabbak többnyire képesek a 2,4 gigahertz mellett 5 gigahertzen is kommunikálni: ez gyorsabb netet ad, de jó tudni, hogy nem „hord” olyan messzire.

A szűken értelmezett hírközlési megoldásokon túl átgondolandó az is, hogy valójában a családtagoknak milyen hírközlési eszközökre van szükségük egyszerre, hogy feleslegesen ne haladjuk meg a wifirouter kapacitását. A munkavégzés és a tanulás idejére érdemes korlátozni a tévé, a táblagépek, az Xbox, a vezeték nélküli hangszórók használatát, és hasznos az időpont-egyeztetés is, hogy ne akadjon össze például a munkahelyi konferenciabeszélgetés az online tanrenddel.

– A Gyorsabbnet oldal ajánlja: az akadozó internetszolgáltatást érdemes mérni több napon át, különböző időpontban, ehhez az NMHH szelessav.net fejlesztése független és szakmailag megbízható eszközt kínál. Aki díjcsomagot váltana, vagy a témában további cikkekre kíváncsi, ehhez is kap segítséget, ajánlást az információs felületen: www.nmhh.hu/gyorsabbnet – tette hozzá Bartolits István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!