Szemezgetés

2018.01.31. 14:00

Különlegességek Fejér megyéből – Több helyütt is kolbásztöltő versenyt rendeztek

A hagyományos, ám kicsit pikáns, valamint a kukoricával, aszalt szilvával vagy medvehagymával töltött kolbász is nagy sikert arathat egy versenyen – de akár otthon is.

Szanyi-Nagy Judit

ghjg

– A lényeg, hogy jó minőségű, hazai alapanyagokat használjunk: magyar fokhagymát és paprikát, jódozatlan, adalékmentes sót és frissen őrölt borsot – ajánlja a sárkeresztesi győztes csapat kapitánya, Horváth Pál.

Negyedmagával – Fülöp András Albert, Sibinger Viktor és Szabadi Péter mellett – azt javasolja: a hozzávalókat gondosan, grammra pontosan tervezze meg a készítő. Az arányokat tekintve pedig 65 százalék húst és 35 százalék zsiradékot ajánlanak a sült kolbászhoz. A számok a következőképpen néznek ki: 5 kg darált húshoz 20 dkg adalékmentes sót, 3 dkg frissen őrölt borsot, 1 gramm szerecsendiót, 5 gramm porcukrot, 5 gramm, lehetőség szerint szintén frissen őrölt köményt, 24 gramm magyar fokhagymát és 10 dkg paprikát teszünk.

Székesfehérváron is eluralkodott a falusi hangulat Fotó: Fehér G.

– Mivel az egész kolbász lelke a paprika, az az egyik legfontosabb összetevő. Mi kalocsai paprikát használtunk, amely még Székesfehérváron, a piacon is beszerezhető. A fenti mennyiséget úgy osztottuk be, hogy 8 dkg édes-nemes és 2 dkg csípős paprikát használtunk – így kellően pikáns kolbászt kaptunk – mondja a csapatkapitány, hozzátéve: a jól átdolgozott alapanyagokat ajánlott természetes sertészsírban kifőzni.

A Siófokon harmadik helyezést elérő dégi csapat is a hagyományos kolbászalappal kezdett, amit aztán extra hozzávalókkal tett különlegesebbé – tudtuk meg Zsigmond Mihály csapatkapitánytól.

Hagyományos, pikáns sárkeresztesi kolbász Fotó: Igari Balázs

A készítők 10 kg darált húshoz 20 dkg sót, 16-18 dkg fűszerpaprikát (édes paprikát), 2 dkg borsot, 5 dkg fokhagymát, ízlés szerint egy-két mokkáskanálnyi fűszerköményt és szerecsendiót használtak. Ehhez adták hozzá az apróra vágott medvehagymát, aszalt szilvát vagy kukoricát. A mennyiséget tekintve a 10 kg húshoz 15-20 dkg aszalt szilva vagy egy kis csokor, apróra vágott medvehagyma ajánlott.

Zsigmond Mihály javaslata alapján, ha azt szeretnénk, hogy a kolbász lezáródjon és a zsír ne illanjon el, ne szurkáljuk meg a kolbászt. Inkább ügyeljünk arra, hogy a bélbe töltött hús ne feszüljön, ne legyen túl kemény, hiszen a hirtelen hőtágulástól kidurran.

Az V. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált a DVD Bilje 1897 csapat nyerte, amelynek tagjai jobbára önkéntes tűzoltók, a horvát Kopácsból és Biljéből (Bellye) érkezve.

Medvehagymalevelek, sült hagyma és burgonya között fekszik a kukoricás és az aszalt szilvás kolbász Fotó: Szanyi-Nagy Judit

– A sikerünk, úgy érzem, a kopácsi paprikában rejlett, ami mindenféle vegyülettől mentes: ahogyan megterem, úgy daráljuk le és használjuk fel – mondta megkeresésünkre Varga Lajos csapatkapitány, a Perpetum Nemzetközi Speciális Kutató-Mentők Alapítvány kuratórium elnöke.

Ez a paprika csípős karakterű, ezért kétféle változatot készítettek: egy enyhébb és egy pikánsabb verziót. A zsűrinek és a kóstolóknak mégis ez utóbbi tetszett leginkább – tudtuk meg a csapatvezetőtől.

Mint Varga Lajos kiemelte: a készítés során nem mérnek, nem ragaszkodnak a receptúrához. A kolbászalap hozzávalóit folyamatosan ízlelgetik, s annak fényében döntenek arról, miből mennyit használnak fűszerként. Ezt azzal indokolják, hogy a darált húsok sem egyformák.

– Dél-baranyai szájíz szerint, a régi falusi hagyományt követve készült a kolbász – mondja a csapatkapitány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!