A kulisszák mögött

2018.01.09. 17:30

Látta ezeket a filmeket? Felismerte bennük Fejér megyét?

Talán nem is gondolnák, de megyénk számos magyar és külföldi produkciónak biztosított már forgatási helyszínt. Ezekből szemezgettünk.

Elekes Gergő

Érdemes a Fejér megyei filmek listáját a legfrissebb produkciótól indítani, majd haladjunk visszafelé az időben.

Az Oscar-díjas Nemes Jeles László 2017 nyarán rögzítette Sunset című filmjének kockáit Székesfehérváron, Dégen illetve Iszkaszentgyörgyön.

2016-ban két magyar szuperprodukció is megyénkben készült. Decemberben Herendi Gábor és a Kincsem stábja járt Dégen, ahol a filmforgatás idejére szürkébe öltözött a hollandi ház, az alkotásban többször feltűnik a kastély homlokzata és a forgatás idején állítólag számos istállót is „felépítettek” a parkban.

Nyáron Antal Nimród és csapata az Ifj. Ocskay Gábor Sportcsarnokban vendégeskedett, hogy itt rögzítsenek egy 90-es évekbeli, fergeteges hangulatú jégkorong mérkőzést az azóta kasszasikert elért A Viszkis című alkotáshoz. A tomboló közönség szinte csakis fehérvári statisztákból jött össze, a jelenet külön érdekessége pedig, hogy főszereplői javarészt a Fehérvár AV19 tagjai, így tulajdonképpen egy EBEL mérkőzésen is érezhették magukat nemcsak a stáb tagjai, de maguk a játékosok is.

A Viszkis akcióban, összesen csaknem 30 bankot rabolt ki
Fotós: Film Force Team

Azonban nemcsak hazai, hanem nemzetközi produkciók is megfordulnak megyénkben. Legutóbb Az éhezők viadala sorozat sztárja, az Oscar-díjas Jennifer Lawrence járt Dégen és a dunaújvárosi Fabó Éva Sportuszodában. A világsztár hatalmas titkolózás mellett forgatta a Vörös veréb című kém-thrillerét, mely Jason Matthews azonos című könyvéből készült.

Jennifer Lawrence a Fabó Éva Sportuszodában

Nemes Jeles László kifejezetten szeret megyénkben forgatni, hiszen 2015-ben az Oscar-díjas Saul fia egyes jeleneteit Rácalmáson rögzítették.

2015 év elején egy izgalmas akciójelenet forgott Székesfehérváron az Avatar sztárjával, Sam Worthingtonnal, akit a Terminátor 3:A gépek lázadása rendezője, Jonathan Mostow rendezett az A vadász imája című filmben.

A magyar filmgyártásban a Nyomozó című alkotással és a Terápia sorozattal nemcsak a kritikusok, de a közönség elismerését is bezsebelő Gigor Attila fekete humorral átitatott drámája, a Kút kopott benzinkútja is megyénkben található. A stáb Csákvártól nem messze, egy elhagyatott repülőtéren készítette el a filmet.

2014-ben Szász Attila is megfordult Fejérben, hiszen 2014-ben a többszörösen díjnyertes Félvilág című tévéfilmet a ráckeresztúri Lyka–Brauch-kastélyban forgatták olyan neves magyar színészek közreműködésével, mint Kovács Patrícia, Kulka János, Gryllus Dorka és Döbrösi Laura.

Egy igazi családi filmet hagytunk a végére, hiszen Csákberény játszhatta el Albion (Britannia) csodás táját az Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát! című családi vígjátékban, melyben Gérard Depardieu negyedik alkalommal ölti magára a testes gall Obélix szerepét.

A fenti mozgóképeken túl nem feledkezhetünk meg Magyarország egyik legismertebb filmes stúdiójáról, az etyeki Korda Stúdióról sem, ahol folyamatosan forognak többek között az olyan nagy hollywoodi produkciók, mint a Szárnyas fejvadász 2049, a Mentőexpedíció vagy az Inferno.

Bízzunk benne, hogy megyénk a jövőben is számos filmes tetszését nyeri el és viszontláthatjuk csodás tájainkat a mozivásznakon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!