Nyelvtudás, tőke, rugalmasság

2018.01.15. 11:30

Exportra magyar! Nem elérhetetlen cél a külpiac

Az exportpiacra mindössze a hazai vállalatok öt százaléka termel – derült ki az MNB jelentéséből.

R. Szolga Réka

nhn

Fejér megyében is tájékozódtunk, így arra derült fény: nálunk keresve sem találtunk olyan céget, aki ne jelenne meg a külpiacon. A megkérdezettek egyöntetűen méltatták a magyar humán erőforrás jelentőségét, a hazai vállalatok kiemelkedő teljesítményét, de értékes tanácsokkal is szolgáltak az exportpiaci megjelenés ösztönzését illetően.

A számos díjjal, kitüntetéssel rendelkező Macher Zrt. elnök-vezérigazgatója, Macher Endréné szerint a gyors reagálás a változásokra, valamint a folyamatban gondolkodás elkerülhetetlen a sikerekhez. A vállalat már 1991-ben, a kezdetekkor jelen volt az exportpiacon.

– Azt a képességet kell megszerezni, hogy a külső gazdasági, technológiai változásokra gyorsan tudjunk reagálni, a változó igényeknek meg tudjunk felelni. Ma már gyártva fejlesztünk – fejtette ki –, mivel a felgyorsult piacon nincs idő megállásra.

A korszerű gép fontos, ugyanakkor a képzett munkaerő, a humán erőforrás szakmai továbbképzése kiemelten kezelendő egy vállalat fejlődésében.

Az angol nyelvtudás alapvető a sikerhez

Ha már exportőr vagy – tette hozzá –, akkor könnyebb egy újabb piacra belépni. Az indulás nehéz, hiszen egy másik munkakultúrát kell alaposan megismerni.

A nyelvtudás fontosságát emelte ki a sikeres sárkeresztesi vállalat, a Gigi Kft. vezetője, Fülöp János. A világ legnagyobb vállalataival együttműködő megyei cég ügyvezetője által felvetett kulcskompetencia gyakori hiányát sajnos a statisztikák alátámasztják: a dolgozó magyarok csupán 37 százaléka beszél idegen nyelvet.

– Az a cégvezető, aki nem beszél magabiztosan angolul, vagy más idegen nyelven, nem képes minőségi módon véghezvinni akaratát, ami alapvető probléma, ha exportól van szó – mondta Fülöp János. – A beszélt és írott nyelvtudás teszi lehetővé a külföldi tárgyalópartnerrel együttgondolkodást. Az export pozíció megszerzésében idegen nyelven kell meggyőznünk leendő kliensünket.

Fülöp János az első alkalmakkor még izgult az idegen nyelvű tárgyalások előtt, viszont ma már folyékonyan beszél angolul. Kiemelte: a tárgyalási technika a váratlan problémák megoldásában is elengedhetetlen.

A fehérvári Macher Zrt. 1991 óta jelen van az exportpiacon. Számos külföldi partnerrel működik együtt Fotó: Pesti Tamás

Gyártani kell akkor is, ha késik a kifizetés

A székesfehérvári Kántor Mechanika Kft., Kántor Sándor és fia, Kántor Attila cége multinacionális vállalatokkal működik együtt teljes körű gépészeti, tervezési, forgácsolási, lakatosipari és mérési ágazatokban. Az ügyvezető az exportpiaci megjelenés szignifikáns feltételeként az induló tőkét, a referenciákat és a specializációt nevezte meg.

– A megrendelést követően a fizetési határidő hónapra elnyúlhat – hangsúlyozta. – Aki így a gyártást nem tudja megfinanszírozni, inkább nem vág bele. Tőkeerősnek kell lennie egy cégnek, hogy a késői kifizetések mellett a tevékenységét folytassa. Az exportpiaci megjelenéshez referencia szükséges – mutatott rá. – A hazai multinacionális cégek, amelyek már rendeltek tőlünk, tájékoztatták egymást megbízhatóságunkról. Egyeztetéskor sokszor nekünk kell sugallni, mi is a megrendelő igénye, azaz ismereteinkkel hozzásegítjük a döntésekhez – folytatta Kántor Sándor. – Specializálódni kell, hiszen rendelkezünk olyan fejlett technológiával, mint akármelyik nyugati cég. Jó tanácsokat, információkat tudunk adni, ez vonzó a vevők számára.

A magyarok képesek kilépni a külpiacra

A megkérdezett vállalkozók sikeres exportpozíciók kiépítéséhez szükséges tapasztalatai tanulságul szolgálhatnak azoknak, akik a jövőben tervezik a kilépést a külpiacra.

A magyar kis- és középvállakozói szektor képes arra, hogy piacot szervezzen, olyan szervezetet építsen, ami a külső változó igényeket hajlandó befogadni – vélték az ügyvezetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!