Van, ami a lakosság feladata

2018.01.18. 07:00

Csúszkálunk és félünk – kinek a felelőssége a síkosság-mentesítés?

Ahogy a kisebb településeken, úgy Székesfehérváron is rendre felmerül a kérdés, ugyan ki felelős azért a kéz- és lábtörésért, ami itt vagy ott, különböző épületek előtt történik valakivel, csak mert ott nem gondoskodtak a járdaszakasz sózásáról.

S. Töttő Rita

 

Nincs olyan esztendő, amikor ne merülne fel a kérdés, kinek a dolga a csúszásmentesítés bizonyos közterületi szakaszokon – az ugyanis már régóta és minden egyes településen egyértelmű, hogy hiába tartozik egy-egy terület az önkormányzathoz, bizony vannak olyan szakaszok, amelyeknek rendbetétele és rendben tartása a lakosság feladata. Ilyen a fűnyírás nyáron és a csúszásmentesítés a téli időszakban.

– Minden településen, így Székesfehérváron is az ingatlan előtti, járdaszakaszon, saroktelken pedig mind a két oldal járdáján, a síkosság mentesítése a tulajdonos feladata – szögezi le a Fejér Megyei Hírlap kérdésére Bozai István városgondnok. Egyértelműnek kellene, hogy legyen ez, ám mégis minden télen kiderül: nem az. Vannak, akik fizikailag képtelenek elvégezni ezt a feladatot, mert idősek, mások betegek, vagy éppen elszólította őket az élet hosszabb időre az ingatlanjukból.

Ám ekkor is gondolni kell rá, hogyan oldják meg a problémát: meg lehet kérni szomszédot, vállalkozót, rokont, viszont Székesfehérváron, a Városgondnokság még külön megbízással sem tudja megtenni.

Nemcsak a csúszós járdát kell karbantartanunk, de gondoskodnunk kell az ereszen lógó veszélyes jégcsapok eltávolításáról is Fotó: archív

– Jelenleg több, mint 300 kilométer út és 340 kilométer járda síkosság mentesítését a Városgondnokság végzi. Nyolc nagy-, tizenkét kisgéppel és tizenkét buszváró takarító kisteherautóval. Több, mint 100 ember végzi ezt a feladatot. Sajnos nincs kapacitásunk arra, hogy külön megbízásra magáningatlanok előtt síkosság mentesítést végezzünk – igyekezett rávilágítani terheltségükre a városgondnok. Mint kiderült, csúszós járdákról az önkormányzatnak lehet bejelentést tenni, de – tette hozzá Bozai István –, inkább az a fontos, hogy baleset esetén az tartozik kártérítési felelősséggel, aki elmulasztotta a járdaszakasz takarítását. Tehát az ingatlan előtt bekövetkezett baleset esetén az ingatlan tulajdonosának kell a kárt megtérítenie!

Ezért is fontos, hogy aki tudja előre, hogy nem képes saját kezűleg elvégezni a járda takarítását, annak gondoskodnia kell a munka elvégeztetéséről.

– Természetesen a síkosság-mentesítést mindig az időjárási viszonyokhoz mérten kell elvégezni, esetleges kártérítés megítélése során mérlegelni fogják, hogy a tulajdonos minden tőle elvárható intézkedést megtett-e – tette hozzá a városgondnok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!