adományt, élelmiszert is tárolhatnak az új központban

2020.03.12. 07:00

Alig egy év alatt felépült a Székesfehérvári Logisztikai Központ

Az átadott Székesfehérvári Logisztikai Központ kiemelten segíti a Katolikus Karitász Fejér megyei karitatív tevékenységét, és ezáltal a rászoruló célcsoportok támogatását.

Héjj Vivien

Az átadó végén a szalag átvágása sem maradhatott el

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Átadták szerdán délelőtt a Katolikus Karitász számára felépített Székesfehérvári Logisztikai Központot, amely az Alba Ipari Zóna területén helyezkedik el, ennek köszönhetően könnyen megközelíthető az autópályáról is. A karitatív szervezetek jelentős mértékben részt vesznek a szociális gondoskodás területein a rászorulók ellátásában. Az országos hatáskörű és jelentőségű segélyszervezetek infrastrukturális fejlesztését támogatta az a pályázat is, melynek keretében a Logisztikai Központ megépülhetett.

Az európai uniós forrásból létrejövő épület alig egy év alatt felépült

A projekt keretében az ország három helyszínén – Székesfehérváron, Felsőzsolcán és Pécsett – valósulhat meg logisztikai és koordinációs központ létrehozása, továbbá katasztrófavédelmi és szociális célú eszközök, járművek beszerzése. A székesfehérvári beruházás 236 millió forintos keretösszegből jöhetett létre. A háromezer négyzetméteres telken egy ezerharmincöt négyzetméter nagyságú épület készült el. Ez alkalmas lesz arra, hogy a helyi és az országos adománykészleteket, élelmiszereket, ruhákat, bútorokat és a katasztrófavédelmi eszközöket tárolja.

Az átadó végén a szalag átvágása sem maradhatott el
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az eseményen részt vett Spányi Antal megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke, jelen volt Vitályos Eszter európai uni­ós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Soltész Miklós egy­házi és nemzetiségi kapcso­latokért felelős államtitkár, Fülöp Attila szociális ügyekért fe­lelős államtitkár, Cser-Palkovics András polgármester és Écsy Gábor, a Katolikus Karitász igazgatója.

Soltész Miklós és Vitályos Esz­ter beszédük­ben kiemelték a karitatív szerve­zetek és az önkéntes se­gítők munkájának fontosságát. Fü­löp Attila államtitkár elmond­ta, a Katolikus Karitász és a kormányzat között egy kife­jezetten stabil és jó kapcso­lat áll fenn, melynek egyik ered­ménye, hogy a magyar állam a Karitász éves működéséhez is hozzájárul.

Spányi Antal szerint a Karitász életében nagyon meghatározó volt az elmúlt 30 év

– A professzionális segítő munkához professzionális keretek szükségesek. Így vált szükségessé egy modern, a kor követelményeinek megfelelő logisztikai központ létrehozása. A dél-dunántúli régió karitatív feladatellátását segítő központ létrejött, ennek eszközparkja bővült, ezáltal egy új fejezet kezdődhet a vállalt feladatok teljesítésében – mondta el beszédében a megyés püspök. Hozzátette, ez a hely alkalmas lesz a hátrányos helyzetű csoportok reintegrálására és körülményeik jobbá tételére.

A projekt során megvalósuló eszközbeszerzés részeként informatikai és irodatechnikai eszközöket, raktározást segítő állványrendszert, elektromos targoncát és más, anyagmozgatást segítő eszközöket, valamint gyógypedagógiai fejlesztőeszközöket is vásárolhatott a Katolikus Karitász. Ezenfelül az adományok elszállítását és a logisztikai feladatok ellátását segíti két darab tehergépjármű is.

Cser-Palkovics András beszédében úgy fogalmazott, a Székesfehérvári Logisztikai Központ létrejötte egy értékválasztás egyértelmű megmutatása, mely jól szimbolizálja az összefogást. Kiemelte, az, hogy a Karitász logisztikai központja egy ipari parkon belül valósulhatott meg, jól szimbolizálja, hogy a gazdaság, a szociális támogatási rendszer és a civil szektor össze tud fogni és együtt tud működni. Székesfehérvár polgármestere egy fehérvári festőművész által készített, az Országalmát és a Városházát szimbolizáló képet ajándékozott a Katolikus Karitásznak.

A megnyitó végéhez közeledve a Szent Kristóf Ház különleges képességű lakói zenés-táncos műsorukkal színesítették az eseményt. Az előadás után Spányi Antal megyés püspök megáldotta az épületet, hogy az minél hatékonyabban szolgálja a rászorulókat és a bajba jutottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!