Koronavírus Fejérben

2020.05.21. 07:00

Bucsi László Székesfehérváron is létrehozná a „Kórház Barátai Ligája” elnevezésű csoportot

Merjünk nagyot álmodni!” – ezzel a mottóval buzdítja közös együttműködésre a Fejér megyei kis-, közép- és nagyvállalkozókat a kórház vezetősége.

Szanyi-Nagy Judit

Egy épület, mégis: mintha kettő lenne Fotó: FMH-Illusztráció

Fotó: FMH-Illusztráció

A Fejér Megyei Hírlaphoz szerdán eljuttatott levelet még kedden küldte el a potenciális támogatóknak Bucsi László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója.

Az üzenetben úgy fogalmaz: saját angliai tapasztalatai és az ott működő „Hospital League of Friends” alapján Székesfehérváron is létrehozná a „Kórház Barátai Ligája” elnevezésű csoportot. A levél alapján a kórház ellátási területén dolgozó kis-, közép- és nagyvállalkozások tehetségükhöz és lehetőségeikhez mérten támogathatják az alapítványon keresztül a helyi intézmény működését.

Ez a támogatás egy világhírű centrum kialakítását teheti lehetővé – derül ki a levélből.

„Évtizedekig tervem volt a liga adaptálása a hazai viszonyokra, és most ezzel a pozíciómmal, valamint a COVID világjárvány idején tanúsított, az angolhoz hasonló magyar néplélek megtapasztalásával jutottam arra az elhatározásra, hogy megírjam ezt a levelet” – vallotta a kórházigazgató.

Az írásból az is kiderül, hogy a Kórház Barátai Liga több lenne, mint a megyei kórházat támogató cégek sora. Ezt Bucsi László azzal indokolja: a világjárvány idején maga is megtapasztalta, hogy egy való­ban unikális közösség alakulhat ki a Ligában.

A jelenleg is zajló rekonstrukción túl más osztályokat is komfortosítanának, műtőket újítanának fel
Fotó: FMH-archív

A támogatásra buzdító levélben arról is szó esik, hogy a segítségért cserébe a kórházban belátható időn belül világszínvonalú ellátást nyújthatnának, amelynek első lépcsője egy, több országban is ismert és elismert szakember hazahozatala lenne. Ő Zahár Ákos, aki jelenleg Berlinben osztályvezető az ortopéd-trauma osztályon, s a tervek szerint Székesfehérváron a Mozgásszervi Sebészeti Centrum vezetője lenne. Emellett a kórházban – a „Szent György Kórház” Alapítványon keresztül – a jelenleg zajló rekonstrukciók mellett további fejlesztéseket is elvégeznének: a többi között felújítanák a szeptikus műtőt és komfortosítanák az osztályokat.

Informátorainktól úgy értesültünk, a ligát támogató alapítvány új kuratóriuma a következő tagokból áll: Bakos Gábor orvosigazgató-helyettes (elnök), Csalai Kégl Miklós, a kórházalapító dédunokája és Gógl Árpád korábbi egészségügyi miniszter. Továbbá úgy tudjuk, az előkészületekről értesülve Csalai Kégl Miklós, valamint a Puskás Akadémia vezetősége anyagi támogatásukról biztosították a kórházat – utóbbi hétmillió forinttal már ki is fejezte csatlakozási szándékát. Értesüléseinket Bucsi László főigazgató megkeresésünket követően megerősítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!