Mi a helyzet most?

2020.03.12. 20:00

Válaszolt a projektiroda az abai vízhelyzetről benyújtott kérdésekre

Választ kapott a város a Nemzeti Fejlesztési Projektirodától (NFP) az „Aba nagyközség ivóvízminőség-javító projektje” tárgyában benyújtott kérdéseire.

Sági Zoltán

Reméljük, még sokáig kitart a fadugó a lyukas rendszerben

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hogy az abai ivóvízminőség javítását célzó projekt kezdetei a régmúltba nyúlnak, azt az is jól mutatja, hogy „Aba nagyközség” már bő hét éve város. A február 24-én érkeztetett választ a település polgármestere március 5-én osztotta meg az önkormányzat közösségi oldalán. Mint február elején megírtuk, az új abai víztisztítóműnek 2018. december 31-ével kellett volna üzembe állnia. Ám, miközben megyeszerte számos település víztisztítóműve épült újjá, Abán azóta sem történt előrelépés. Egy hónapja az NFP-től mi is megkérdeztük: mi akasztotta meg a projektet? Továbbá, hogy mikorra várható a kivitelezés befejezése. Azt ígértük, az érkező választ ismertetjük. Nos, bár a választ nem mi kaptuk, ismertetjük.

A Módos István, az NFP ügyvezető igazgatója által aláírt, 2020. február 19-én kelt levél azzal indított: a projekt kivitelezőjének kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás 2019.07.02-án került megindításra. Azonban az eljárás során beérkezett ajánlatok egyösszegű ajánlati ára minden esetben meghaladta a Közbeszerzési törvény (Kbt.) 115. paragrafusában maximált 300 millió forintos értékhatárt. Ezért, a Kbt. 114. paragrafusa alapján, az NFP köteles volt az eljárást érvénytelennek nyilvánítani. Ezt követően az NFP az új közbeszerzési eljárás előkészítését megkezdte. Annak ismételt megindítására azonban csak az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakpolitikai felelősével, valamint az Irányító Hatósággal (IH) történt egyeztetést követően kerülhet sor.

Reméljük, még sokáig kitart a fadugó a lyukas rendszerben
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A válaszlevél megfogalmazásakor az ismételt közbeszerzési eljárás megindításának időpontja így még nem volt ismert az NFP előtt

Azt azonban lehet tudni, hogy összköltség-növelési kérelmet csak azután lehet előterjeszteni, ha az ismételt eljárásban is minden ajánlati ár meghaladja a törvényi maximumot. Márpedig, ha tavaly minden ajánlat meghaladta a 300 milliós határt, a beruházások pedig idénre sem lettek olcsóbbak, akkor sejthető, hogy a még el sem indult második közbeszerzési kör is eredménytelen lesz.

Mindehhez jön még, hogy a projekt 2018. november 20-án benyújtott, majd többször hiánypótolt és átdolgozott megvalósíthatósági tanulmányát az IH 2019. június 20-án elutasította. Az újabb tanulmányt csak nemrég, 2020. január 28-án nyújtották be az IH-nak. Az NFP azonban – írja Módos – a jóváhagyással nem rendelkező projektek esetében a státuszegyeztetések keretében mindent megtesz, hogy a tanulmány elfogadását elősegítse.

Összegezve, mint az NFP válaszából kiderül: a különféle hatóságoknak rengeteg munkája fekszik abban, hogy Abán, a papíron bő egy éve kész ivóvízminőség-javító projekt kivitelezése már majdnem elkezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!