Ragyogjon Csaba ezernyi csillaga

2020.03.11. 07:00

Megemlékeztek a székely vértanúkról a székelység összetartozása napján Székesfehérváron

166 évvel ezelőtt, a Makk József-féle összeesküvés tagjai Kossuth nevében és beleegyezésével az elfojtott magyar forradalom lángját szerették volna újra lángra lobbantani. A kísérlet elbukott és többeket kivégeztek.

Borsányi Bea

Hagyománytisztelő emberek számára fontosak a jelképek – ezért kezdődött a megemlékezés a székelykapu tövében

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A mozgalom célja a magyarországi Habsburg-uralom megdöntése, illetve Magyarország függetlenségének kivívása volt, alapját pedig az adta, hogy a magyar társadalomban tovább élt a remény, hogy a szabadságharc külföldi segítséggel újrakezdhető. Ennek azonban külpolitikai szempontból nem volt reális alapja, ezért bukott el a Makk-féle összeesküvés is, amelyet 1854. március 10-én, majd áprilisban és májusban is kivégzések követtek Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön.

A Székely Nemzeti Tanács 2012. január 6-i határozata alapján a fentiek emlékére minden év március 10-én tartják meg a székelység összetartozásának napját. Ezen a napon Sepsiszentgyörgyön gyűlnek össze a környék magyarlakta településeiről a székelyek, hogy megemlékezzenek a marosvásárhelyi Postaréten kivégzett Bágyi Török János kollégiumi tanárról, Martonosi Gálffy Mihály ügyvédről és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokosról, a székely vértanúkról.

A kedd esti fehérvári megemlékezést a Fejér Vármegye Szövetség, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Válasz Független Civilek Fehérvárért Egyesület szervezte azzal a céllal, hogy Székesfehérváron is méltóképpen emlékezhessen mindenki a Székely szabadság napjára. Az egybegyűltek először a Balatoni úti székelykapunál emlékeztek, ahol Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke és Szili Csaba önkormányzati képviselő elevenítette fel a Makk-féle összeesküvés céljait és az azt követő megtorlás során kivégzettek neveit, majd 67 mécsest gyújtottak emlékükre.

Hagyománytisztelő emberek számára fontosak a jelképek – ezért kezdődött a megemlékezés a székelykapu tövében
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezt közös imádság követte. A program a Városháza dísztermében folytatódott, ahol többen is mondtak köszöntőt az est folyamán. Kónyi-Kiss Botond, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke kiemelte, példamutató az az összefogás, amellyel Székesfehérvár városa a székelyek ügye mellé állt és támogatja a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését a nemzeti régiókért.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy májusig 1 millió aláírást kell összegyűjteni

Annak érdekében, hogy ez sikerüljön, Fehérváron május 7-ig egy faházban várják mindazokat, akik aláírásukkal szeretnék támogatni a civil kezdeményezést. Vagyis úgy gondolják, hogy egész Európa érdeke, hogy nemzeti sajátosságokat őrző régiói – így Székelyföld is – megerősödjenek, jogköreik bővüljenek, több önállósággal rendelkezzenek, hogy meg tudják őrizni történelmi hagyományaikat és mindeközben ne szenvedjenek gazdasági hátrányokat.

A beszédek mellett kulturális műsorral is készültek az est szervezői, amelyet követően a résztvevők a Városház téren a nemzeti összetartozás évének jegyében, a program zárásaként fáklyát gyújtottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!