Az M7-es autópálya a vízválasztó

2018.09.14. 07:00

A háztartások réme: a vízkő

A múlt hónapban harmadszor kényszerültem kicserélni otthonomban a hőtárolós bojlert. Mivel ez lát el minket meleg vízzel, elég kellemetlen volt, amikor egyik napról a másikra maradtunk a legnagyobb nyári melegben nemcsak meleg víz, de a fürdőszobában teljesen víz nélkül. A szakember diagnózisa: vízkő.

Borsányi Bea

A vízhez adott polifoszfát minimálisra csökkenti a vízkő kiválását, de csak 60 fok alatt

Forrás: shutterstock

Mitől van, hogy Fejér megyében az M7-es autópályától északra szinte már nagyon keménynek mondható a víz, míg ettől délre inkább túlságosan lágy?

– Az adott település vizének keménységi fokát bárki megnézheti a vízszolgáltatója honlapján. Az ivóvíznek 5 és 35 német keménységi fok közöttinek kell lennie – tudtuk meg Zsebők Lajostól, a Fejérvíz Zrt. szóvivőjétől, aki hozzátette, a keménység geológiai eredetű természeti adottság, vagyis településenként változhat. A víz keménységét a benne található kalcium és magnézium határozza meg. A vízszolgáltatók többsége annak érdekében, hogy gátolja a vízkő kiválását, polifoszfátot kever a víznyerő kutakból kiemelt vízhez. A Fejérvíznél egészen pontosan literenként 2 milligrammot.

A kemény víz egészséges

Szinte hallom, ahogy Önök ezek után megkérdezik: nem veszélyes ez az egészségre? Nos, szervezetünknek szüksége van foszforra. A polifoszfátok közé tartozik például az adenozin-trifoszfát, amely a sejtek energetikai körfolyamatainak alapvető eleme. Egy kilogramm burgonyával ötszázszor több foszfort fogyasztunk el, mint a fentebb említett 2 milligramm. A másik, amit érdemes tudni: a kemény víz szintén egészséges. Miért is?

– Azért, mert annak magasabb a magnézium- és a kalciumtartalma. Szervezetünknek naponta nagyjából 300 milligramm magnéziumra és 1000 milligramm kalciumra van szüksége. Egy másik érdekesség: a kemény vizek többsége szinte ásványvíz minőségű, hiszen szabvány szerint literenként 1000 milligramm ásványianyag-tartalom felett már ásványvíznek tekinthető a víz. Fehérvár és környékének vízbázisain – Csór, Kincsesbánya – olyan víz van, amelyben 740–800 milligramm található. Ezzel szemben a lágy víz hosszú távon inkább ártalmas, hiszen ha nem kerülnek be a szervezetbe a sejtek működéséhez szükséges ásványi anyagok, az a sejtekre káros hatással van – magyarázta Baki Berta üzemviteli osztályvezető-helyettes. De mi van a tönkrement bojleremmel?

A vízhez adott polifoszfát minimálisra csökkenti a vízkő kiválását, de csak 60 fok alatt
Fotó: shutterstock

Csak meleg vizet használó gépekben lesz vízkő

– A vízhez adott, megfelelő mennyiségű polifoszfáttal a vízkőkiválás kézmeleg víznél minimálisra csökkenthető. A vízkő ezért csak azokban az elektronikus háztartási gépekben okoz gondot, amelyek melegítenek, például mosó- és mosogatógép, kávéfőző, bojler. Ezek esetében is csak 60 fok felett, amit érdemes figyelembe venni mosáskor és a bojlerben a víz hőfokának beállításakor – mondta el Zsebők Lajos, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy szolgáltatónként változik, hol mennyi polifoszfátot használnak, de tapasztalataik szerint a Fejérvízhez tartozó területeken nincs gond a gépek gyakori vízkövesedésével. Sajnos én nem ilyen helyen lakom, de van nálunk hálózati vízlágyító beépítve, amire Varga István vízszerelő mosolyogva legyint:

– Csak a drága, több százezres készülékek érnek valamit, amelyek ioncserélik a vizet, vagyis a kalcium- és magnéziumionokat a konyhasóból származó nátriumionokra cserélik.

A bojleremet ez megmenthette volna, ám az egészségemnek biztosan nem tennék jót, mert ezzel a módszerrel a víz nátriumtartalma egy kemény víznél majd mindig az egészségügyi határérték fölé emelkedik. Végső konklúzió? A vízszerelő szerint a régi módszer működik: havonta egyszer ecettel vagy citromsavval át kell mosni a gépeket. A bojlert sajnos nem lehet, de sebaj, az egészségem hosszú távon fontosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!