Főhajtás a Gyergyóban

2018.09.05. 11:30

Felidézték a hősi halált halt fehérvári honvédek emlékét

A Gyergyószentmiklós határában, a Gac-hegy oldalában elesett magyar katonákra emlékeztek kedden a Gyergyó emlékparkban. 

Bokros Judit

Az emlékparkban koszorúk emlékeztetnek a szeptember 7-ei tragédiára

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A helyszínen felidézték annak a 159 hősi halált halt fehérvári honvédnek az emlékét, akik a Magyar Királyi 3. Szent István gyalogezred tábori pótezredének katonájaként 1944. szeptember 7-én vesztették életüket a Gac-hegy oldalában egy árulás következtében, s a szovjet előőrs betörése nyomán. Beszédet Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, majd Gyergyószentmiklós város menedzsere, Pál Levente mondott.

Az emlékparkban koszorúk emlékeztetnek a szeptember 7-ei tragédiára
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Végül a jelenlévők megkoszorúzták a 2014-ben létrehozott parkban elhelyezett emlékkövet.

A város és a megye közös koszorúját Petrin László és Deák Lajosné önkormányzati képviselő helyezte el, majd további koszorúk kerültek az emlékkőre Gyergyószentmiklós, a történelmi egyházak, a fegyveres és rendvédelmi szervek, az intézmények, a civil szervezetek és a szervező Honvédség és Társadalom Baráti Kör helyi szervezete nevében.

 

A program a Zsolt Utcai Közösségi Házban ünnepi műsorral folytatódott, Szent István halálának 980. évfordulójára emlékezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!