Tárlat

2018.03.11. 11:30

Varga Mária Magdolna kézműves tárgyai még két hétig az Aranybullában

A kézzel készült, egyedi tárgyak, míves alkotások kedvelőinek érdemes benézniük az Aranybulla Könyvtárba, ahol még két hétig láthatók Varga Mária Magdolna munkái.

Bokros Judit

Varga Mária Magdolna (középen) kiállítását barátnője, Tolvajné Zalka Éva foltvarró nyitotta meg az Aranybulla Könyvtárban.

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Varga Mária Magdolna az az ember, aki élvezi a nyugdíjaslétet. Mint mondja, hét éve, amióta nem dolgozik A Szabadművelődés Házában teljes munkaidőben, szinte mindenre jut ideje, amit csak akar (bár most épp újra van máshol egy négyórás állása). Kitanulhat újabb kézműves technikákat, szabadon szerepelhet kiállításokon, és többet tud kedvtelésből vagy megrendelésre dolgozni.

Bőrtáska, nemezsál, kékfestőből, zsákvászonból készült mackó, rongybaba

Jelenleg A kézműves című tárlaton mutatja be munkáit az Aranybulla Könyvtárban, ahol bőrtáska, nemezsál, kékfestőből, zsákvászonból készült mackó, rongybaba is látható. A válogatásnál arra törekedett, hogy minél több technikát meg tudjon mutatni. A bőrözés a legújabb, ezt 4-5 éve kezdte egy szakkörben, Sipos Tamás bőrművesnél. Mára jól megy neki, így otthon is készíti a tárgyakat, például övtáskát, női táskát, cipőt, tegezt. Egy-egy technika kitanulása különben mindenkinél más időt vesz igénybe – véli Mária. Akinek jobb a kéz-ügyessége, az gyorsabban halad, akinek kevésbé, annak tovább tart a folyamat. S az is igaz, hogy nem minden technika megy jól mindenkinek. Ő például a fazekasságban volt kevésbé sikeres.

Az alkotó sok kézműves technikát kipróbált már, s mint elmondta: ezek megmaradnak, akkor sem felejti el őket, ha némelyiket olykor pihenteti és újabbat kezd.
Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Egy-egy bőrtárgy megalkotásánál mindig más a folyamat, attól függően, hogy saját használatra vagy megrendelésre készül. A tervezés után jön a szabásminta előrajzolása, majd az alkotás. Figyelni kell, mert a bőr drága, így nem ajánlatos rontani. Díszítésként Mária magyar, népi motívumokat használ, a tárgyak szélét esetleg szironyozással díszíti vagy domborítja.

Legutóbb a bőrművességet tanulta ki.
Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A kézműveskedést egyébként 1975 körül, a szövéssel kezdte, ezzel azonban az utóbbi időben keveset foglalkozott, s mintha a köztudatban is kevésbé lett volna jelen a technika. Manapság azonban a kézi szövés kezdi reneszánszát élni, így a kiállításra válogatott egy munkát – mondja.

Varga Mária Magdolna (középen) kiállítását barátnője, Tolvajné Zalka Éva foltvarró nyitotta meg az Aranybulla Könyvtárban.
Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A nemezelés szintén nagyon szeretett technika. Ezt is szakembertől tanulta, s a mai napig megmaradt. Az anyagból gyerekjátékot, kaspót, ruhadarabot csinált, ilyenek is vannak a könyvtári tárlaton. Mária egyébként azt tapasztalja: ezek a kézműves módszerek nem felejtődnek el akkor sem, ha hosszabb ideig nem foglalkozik velük az ember. Ráadásul némelyikek között van átfedés, mert a szövésnél tanultak közül sok fogást tud hasznosítani a bőrözésnél. Az egyik táskát pedig nemezbetéttel díszítette.

Szabadon alkot

Mint említettem, a nyugdíjba menetel óta az alkotó teljesen szabadon dolgozik. Nem tagja egyik egyesületnek sem. Műveit olykor zsűrizteti, ám nem ez az elsődleges cél. Hiszen számára a kézműveskedés elsősorban szeretett hobbi, amelynek gyümölcséből a környezete is részesül.

Az érdeklődők kedves, többféle anyagból készült állatfigurákat és bőr-, nemeztárgyakat is láthatnak március 23-ig.
Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Mária kedves, az otthonokat díszítő vagy a hétköznapokban használható műveit a tárlat megnyitóján a barátnő, Tolvajné Zalka Éva foltvarró méltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!