A tulajdonjog korlátai

2018.03.13. 17:30

Mit tehetünk, és mit nem a saját házunkhoz tartozó telkünkön?

Saját udvarán akart hulladékot elásatni egy férfi Szabadhídvégen – adtuk hírül. Az ingatlan tulajdonosát és fiát, valamint a munkagép vezetőjét a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Szanyi-Nagy Judit Sági Zoltán

A hulladék tárolásának és megsemmisítésének szigorú szabályai vannak

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Joggal merülhet fel bennünk a kérdés: mi az, amit nem tehetünk meg még a saját telkünkön sem? A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatának összefoglalója alapján a szabadhídvégi esettel összefüggésben érdemes tudni, hogy a hulladék fogalmát két jogszabály határozza meg. Az egyik szerint a hulladék olyan anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles, míg a Büntető Törvénykönyv passzusa szerint akkor minősíthető hulladéknak egy anyag vagy tárgy, ha az alkalmas az emberi élet, a testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezetek veszélyeztetésére.

A jog szerint hulladékgazdálkodás alatt a hulladék gyűjtését, szállítását, kezelését, az ezzel kapcsolatos műveletek felügyeletét, a kereskedőként, közvetítőként vagy közvetítő szervezetként végzett tevékenységet, a hulladékgazdálkodási létesítmények és berendezések üzemeltetését, valamint a hulladékkezelő létesítmények utógondozását értjük. Ha az ezekre vonatkozó előírásokat valaki megszegi, tettét szankcionálni kell.

Aki engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve hulladékgazdálkodási tevékenységet, illetve hulladékkal más jogellenes tevékenységet végez, valamint aki a hatóság által nem engedélyezett területen helyez el hulladékot – ez fordul elő a legtöbbször –, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Szabálysértést követ el az, aki közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi. Azt, hogy a kérdéses tárgy hulladék-e, vitás esetben szakértő állapítja meg.

Az illegális tevékenységet bármely hatóságnak jelezhetjük, így a jegyzőnek, az önkormányzatnak és a rendőrségnek is. Amennyiben az értesített hatóság észleli, hogy nem a saját hatáskörébe tartozik az adott eljárás, a bejelentést hivatalból továbbítja az illetékes hatóságnak.

A hulladék tárolásának és megsemmisítésének szigorú szabályai vannak
Fotós: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A környezetvédő tapasztalatai

Gárdonyi László, a Gaja Környezetvédő Egyesület tanácsadó irodavezetője az elmúlt években hozzájuk befutott gyakoribb ügytípusokból adott összefoglalót. Mint elmondta, időről időre előfordul, hogy valaki a saját területén nagyobb mennyiségű buszt, vagy tehergépjárművet tárol, üzemeltet, és még ha van is telephely engedélye, nem tartja rendesen karban például az olajfogót, így környezeti károkat okoz. Továbbá, mivel ezek a területek gyakran a városon belül találhatók, a szomszédokat és a közelben lakókat jelentős zajterhelés éri, jellemzően éppen a hajnali órákban.

Gyakori eset az illegális hulladékégetés is. Ennek során rákkeltő anyagok szabadulhatnak fel, amelyek a közvetlen szomszédságot és magát a szabálysértőt veszélyezteti a leginkább.

Sok esetben okoz gondot a szomszédságban az állattartás, a túl sok ló, a túl sok disznó, a nem megfelelő tartásmód, amely miatt a környéken elszaporodnak a rovarok, a patkányok.

Székesfehérvár belterületén gyakran éri panasz a garázsokban berendezett asztalosüzemeket, vagy autószerelő műhelyeket. Itt jellemzően a fokozott por- és/vagy a zajterhelés kívánna mérték fölötti megértést a szomszédoktól.

Ahogyan az ügyvéd látja

A magántulajdonú földterületek használatát szabályozó általános jogi hátteret dr. Bodnár Zoltán, a Bodnár és Társa Ügyvédi Iroda munkatársa foglalta össze számunkra. Mint elmondta, helyzettől függően számos törvény és helyi rendelet passzusai lehetnek közvetlen hatással arra, hogy a saját tulajdonú földterületen mi megengedett és mi nem. Magánszemélyek esetében jellemzően azonban a polgári törvénykönyv szabályozza a helyzetet, nagy vonalakban úgy, hogy kimondja: a tulajdonjog nem korlátlan. Az alapelv az, hogy tartózkodni kell az olyan magatartástól, ami másokat szükségtelenül zavar, vagy jogaik gyakorlását veszélyezteti. A polgári törvénykönyv tehát rögzíti a tulajdonjog ésszerű korlátozásának elvét, míg a korlátozások részletes kifejtését sok esetben önkormányzati szintre utalja.

Mi a teendő a zöldhulladékkal

Önkormányzati rendelet szabályozza például azt, hogy a magántulajdonon keletkezett zöldhulladékkal mi a teendő. Mint tudjuk, vagy komposztálni kell, vagy el kell szállíttatni, vagy önkormányzatilag szabályozott módon, egy évben kétszer el lehet tüzelni. Szintén helyi rendelet mondja ki azt is, hogy Székesfehérvár belvárosában a magántulajdonon álló fák kivágása, metszése engedélyhez kötött.

Ugyanakkor a házi kedvencek tartása helyi szinten jelenleg egyáltalán nem nevezhető túlszabályozottnak, sőt egy egészen friss, ez év február 12-i városi rendelet kimondja: a kedvtelési célú állattartást a közgyűlés nem szabályozza.

Törvények ide, rendeletek oda: a valóságban a dolgok gyakorta mégis a maguk egyáltalán nem szabályszerű, ellenben kifejezetten életszerű módján esnek meg, a későbbiekben bőséges munkát adva így a különféle hivataloknak, hatóságoknak és szervezeteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!