Inspirációk pirosra, fehérre és zöldre

2018.02.11. 15:30

Forradalmi divatbemutatóra készülnek a fehérvári művészetis diákok

A Tóparti gimnázium művészeti iskolásai javában készülnek a március 15-ei városi ünnepre.

Gábor Gina

Horváth Erzsébet és plakátterve

Fotó: Nagy Norbert

Díszlet-elemként óriási pannó születik majd, emellett a diákok grafikái, tervei közül választották ki az ünnepségre invitáló plakátot, és már varrják a ruhákat a forradalmi divatbemutatóra.

Pantyata Dóra kokárdás tervével. Ezt a plakátot valósítják meg, módosítással...
Fotós: Nagy Norbert

A fehérvári ünnepséget, a műsort évről évre Matúz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa álmodja meg és viszi színre – de minden esztendőben a diákok közreműködésére is számít. Ezúttal a tópartisokat kérte fel partnernek – számítva a művészeti szakközépiskolások kreativitására, ötleteire, no meg a tanáraik segítő útmutatásaira.

Kelemen Lívia már kiszabta a ruha makettjét. Ő zöldben gondolkodik, az elegáns öltözéket a katonai viselet inspirálta
Fotós: Nagy Norbert

A Tóparti művészetis tanulóinak hagyományos tárlatán is érződik a felkérés hatása, hiszen több diák március 15-ei, fiatalos, friss szemléletű plakátjaival szerepel a tárlaton: az egyiken az ifjú Kossuth motoron érkezik, másutt Petőfi 3D-s szemüvegben vörös kakast formázó nyalókával jelenik meg, de van olyan plakát, ami egy számítógépes játékot és figuráit idézi, fehérvári környezetben... Az izgalmas, igen egyéni, olykor meghökkentő tervekből egy újabb körben hármat választottak. Tost Luca invenciózus könyvborítókat készített, ennek alapján kértek tőle plakáttervet. Horváth Erzsébet pipás Pefőfije is az esélyesek közé került: Erzsébet azt mondja, a megbeszélések nyomán egy másik változatot készített, amelyben a füstként felszálló madarak piros-fehér-zöld színben jelennek meg. Pantyata Dóra plakáttervének alapja a kokárda. azt meséli, először papírhajtogatással akarta megformálni, végül számítógépes grafikával is sikerült megvalósítani mindazt, amit tervezett. A zsűri végül Dóra izgalmas plakátja mellett döntött – de a terv rengeteget módosult, hiszen az információkat is meg kell még jeleníteni.

Fazekas Barbara a fehér felsőt mutatja, amit biztosítótűk díszítenek...
Fotós: Nagy Norbert

A piros, a fehér, a zöld – a magyar zászló színei fontos szerepet játszanak a hatalmas pannó megalkotásában: egy-egy szín 200x140 centis táblát jelent. Minden színért más-más tanár csapata a felelős. A zöld Marosánné Szécsi Katalin és tanítványai, a piros Kovács Árpád és növendékei, a fehér Végvári Beatrix és csoportjának reszortja... A zöld táblán a forradalom jellegzetes arcai, a vörös táblán a lófigura jelenik meg, a fehér az irodalomra irányítja majd rá a figyelmet, tipográfiai jelekkel... Egyelőre képlékeny a terv: a pannó festéséről három negyven másodperces film készül, ami szintén a műsor része lesz.

Horváth Erzsébet és plakátterve
Fotós: Nagy Norbert

A textiles ötödévesek műhelyében – bevalljuk -, le-esett az állunk: hét lány – Fazekas Barbara, Nagy Regina, Najjar Leila, Svedics Daniella, Kelemen Lívia, Thardy-Veress Zsófia Csenge és Göbölös Katalin – Szabó Fruzsina tanárnő irányítása, támogatása mellett készítették el a terveket, most pedig az öltözékek megvalósításán dolgoznak. Itt is a piros, a fehér és a zöld a téma. Nagy Regina zöld ruhájára szitanyomattal kerül a Google-térkép, megjelölve a forradalom és szabadságharc fontosabb állomásait: a modell a ruha fölé egy stilizált, panyókára vetett huszárkabátot hord majd. Fazekas Barbara a fehér színben is igyekezett megfogalmazni az ifjonti lázadást: a fehér felsőt biztosítótűk díszítik-fogják össze. Csupa szenvedély Thardy-Veress Zsófia Csenge vörös ruhakompozíciója, amit egy hatalmas tülldísz tesz szoborszerűvé... És így tovább, érdeklődéssel figyeltük munka közben Kelemen Líviát, aki kétféle „zöldben” gondolkodott, amikor a katonai öltözékek inspirálták. Van, aki azt mondja, a szabással már elkészült, már „csak” a varrás van hátra. Irigykedünk ezen a „csakon” – és várjuk a divatbemutatót...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!