már szeptemberben elkészül

2018.02.12. 20:00

Robottechnikai labor épül Fehérváron, összefogással

Példás együttműködés eredményeként létesítenek robottechnikai labort az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán.

B. Kiss László

A sajtótájékoztatót az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán Györök György dékán (a képen), Tick József rektorhelyettes, Cser-Palkovics András polgármester és Karikó Zsolt ügyvezető igazgató tartotta

Fotó: Pesti Tamás

 

A laboratórium, a kar, a város önkormányzata, és egy fehérvári cég, a Hanon Systems Hungary Kft. összefogásával valósul meg. A fejlesztésről a hétfőn tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Székesfehérvár önkormányzata mintegy 55 millió forinttal, a cég két robottal járul hozzá a fejlesztéshez. A fehérvári egyetemi kar a helyiségeket biztosítja, továbbá 10 önként jelentkező kollégájából robottechnikai teamet állít föl. Az egyetem a fővárosban székelő kutatási központja filiálét létesít a megyeszékhelyen. S a laborban elhelyezendő három robot egyikét is az egyetem vásárolja meg – derült ki Györök György, az Alba Regia Műszaki Kar dékánjának szavaiból.

Szeptemberre átadják a labort

A robottechnikával való megismerkedésre már szeptembertől lehetőségük nyílik a hallgatóknak, de az iparban dolgozó szakemberek előtt is kitárják majd a labor kapuit – fogalmazott a dékán, akitől megtudtuk, hogy 2019 őszétől a robottechnikai szakmérnökképzés elindítását, robottechnikai tanszék felállítását is tervezik.

- Példás gyorsasággal jutottunk el az ötlet megfogalmazásától a megvalósításáig, és példaszerű az összefogás is, ami az ügy érdekében megnyilvánul – mondta el Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetet mondott a Hanonnak azért, hogy nemcsak beszél a magasan képzett szakemberek szükségességéről, de tesz is érte.

Érdemes Fehérvárra jönni tanulni

Fehérváron már nemcsak az iparban, de az oktatásban is jelen lesz a legkorszerűbb technológia. Az itteni felsőoktatás miatt tehát érdemes a fiataloknak helyben maradni, illetve máshonnan is ide jönni tanulni – hangsúlyozta a polgármester.

Nincs fejlődés invesztíció nélkül. Fehérváron előre gondolkodnak, és törődnek a város vonzerejének növelésével – imígyen foglalhatók össze Tick József, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese által a sajtótájékoztatón elmondottak.

Nem tanulják meg az egyetemen

Az ötletgazda Karikó Zsolt, a Hanon Systems ügyvezető igazgatója volt, aki arról beszélt a tájékoztatón, hogy amikor több mint huszonöt éve végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, azt gondolta, hogy nem kerül ki többet onnan olyan mérnök, aki ne értene a robotokhoz. Ám a tapasztalatok rácáfoltak erre a vélekedésre: a mérnököket a cégnél kell megtanítani a robottechnikára, a robotok programozására.

A sajtótájékoztatót az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán Györök György dékán (a képen), Tick József rektorhelyettes, Cser-Palkovics András polgármester és Karikó Zsolt ügyvezető igazgató tartotta
Fotós: Pesti Tamás

Több mint 200 robotot vásárolnak

A Hanon nagy értékű beruházásra, fejlesztésre készül Székesfehérváron, melynek keretében közel 250 ipari robotot terveznek munkába állítani. Ezek működtetéséhez, karbantartásához pedig már kiképzett szakembereket szeretnének alkalmazni – derült ki az ügyvezető igazgató szavaiból.

Karikó Zsolt lapunk kérdésére válaszolva a sajtótájékoztatót követően elmondta, hogy a koreai háttérrel rendelkező Hanonnak 40 telephelye van a világban. A cég komplett klímarendszereket állít elő.

A Hanon 2015 óta birtokolja a fehérvári üzemet, amely 1991-ben épült még a Ford gyáraként. Az üzemben jelenleg közel 1500-an dolgoznak, és pillanatnyilag mintegy félszáz robot található ott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!