Fejér megyei alkotók

2018.02.04. 11:30

Amikor a tradíció és a modern iparművészet találkozik...

Kedves összevisszaságban míves munkák sorakoznak az asztalokon – a tárgyakat szakértők mustrálják.

Gábor Gina

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza munkatársa, a tárlat egyik vezető kurátora és Fülemile Ágnes, az MTA Nép- rajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa a Művészetek Házában Radetzky Jenőné bútorfestő csodálatos betlehemje előtt

Fotó: Fehér Gábor

Ez a kép fogadott bennünket a héten a Művészetek Házában, ahol neves szakemberekből álló zsűri járt, hogy megnézze, kiválogassa azokat a munkákat, amelyek egy nagyszabású országos tárlaton szerepelnek majd. Nem is akárhol: a budapesti Műcsarnokban, mintegy kétezer négyzetméteren! Az idén ugyanis népművészeti kiállítással folytatódik a Nemzeti szalonok sora. Ezúttal olyan népi kézműves mesterek, művészek mutatkoznak be az ország minden tájáról, akik alkotó munkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak. A szalonra csak a meghívottak adhattak be munkákat, így már az is rangot jelentett, ha valakit felkértek, hogy juttassa el műveit a válogatásra. Országszerte hét helyszínen válogatott a beérkezett munkákból a szakértői csoport, amelynek tagjai legutóbb Fehérváron jártak. A Művészetek Házában a Közép-dunántúli régióból beérkezett 274 munkából válogatták ki azokat, amelyek illeszkedtek a nagyszabású kiállításra. Hogy milyen is lesz a népművészeti szalon? Erről beszélgettünk a tárlat vezető kurátoraival.

A szakértőkből álló munkacsoport tagja, Szabó Zoltán (fent) az anyag válogatásán.
Fotós: Fehér Gábor

Voltaképpen a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére indult el annak idején a Nemzeti szalon sorozata – tudtuk meg Beszprémy Katalintól, a Hagyományok Háza munkatársától, a tárlat egyik vezető kurátorától és az MTA Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársától, Fülemile Ágnestől, aki a munka elméleti hátteréhez járult hozzá.

Jakab Istvánné csipkemunkája.
Fotós: Fehér Gábor

A nagyszabású kiállítás megrendezésének jogát egy neves szakértőkből álló munkaközösség nyerte el. A munkaközösség tagjai évek óta zsűriznek, egy csomó gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, igen jól ismerik a legnevesebb kézműveseket, alkotóműhelyeket. Így a Hagyományok Háza, a Népi Iparművészeti Múzeum, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és az MTA Néprajztudományi Intézete is részt vesz ebben a munkában, amelynek az a célja, hogy átfogóan megmutassa a népművészeti hagyományt és továbbélését...

Józsa-Szaka Kata nemezműves munkája
Fotós: Fehér Gábor

A két szakértőtől azt is megtudtam, a munkában nagyon számítanak Jakab Csaba építészre is, hiszen óriási az a kiállítási terület a Műcsarnokban, amivel okosan és találékonyan kell bánni, hogy igazán látványos és tartalmas kiállítás születhessen.

Nagy előny, hogy Székesfehérvár az utolsó, hetedik helyszín, amin a bizottság járt és műveket válogatott, ezért jócskán vannak már tapasztalataik arról, miféle anyag gyűlt össze. Erről is faggattam Beszprémi Katalint és Fülemile Ágnest:

Kecskeméti Róbert hangszerkészítő munkája
Fotós: Fehér Gábor

- Az idő nagyon rövid volt. Ám az, hogy felkértük az alkotókat, küldjenek munkákat, inspirálóan is hathatott. Úgy válogattunk a neves alkotók között, hogy a munkájuk illeszkedjék a mi kiállítási koncepciónkhoz is: ez is egyfajta szűrőt jelentett. Megesett, hogy másra számítottunk, mert például már elkelt az a kollekció, amire mi gondoltunk. Ezért volt, akitől újra kértünk munkákat. Ugyanakkor azt mondhatjuk, hogy fantasztikusan szép anyag gyűlt össze.

Több kategóriában is válogattak be tárgyakat – ez egyfelől a kiállítás koncepciójához igazodik, de ez egyúttal tükrözi a mozgalom különféle irányait is – tudtuk meg a kurátoroktól.

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza munkatársa, a tárlat egyik vezető kurátora és Fülemile Ágnes, az MTA Nép-
rajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa a Művészetek Házában Radetzky Jenőné
bútorfestő csodálatos betlehemje előtt
Fotós: Fehér Gábor

- Vannak az összegyűjtött anyagban olyan tárgyak, amelyek alapvető célja a rekonstrukció. Egy úri hímzéssel készült terítő vagy egy habán majolika segít bemutatni a régi, hagyományos technikákat, díszítő elemeket. A ritka, kihalófélben lévő technikákat is így lehet megismertetni. Válogattunk anyagot olyan mesterektől, akik a híres néprajzi tájaink legutolsó képviselői, és úgy visznek tovább tradíciókat, hogy főleg a helyi közösségek számára dolgoznak. Ugyanakkor a hetvenes évek „nomád nemzedékét” is szeretnék bemutatni, azokat a műhelyeket, amelyek friss szemléletet hoztak. Emellett vannak olyan alkotók, műhelyek, amelyek a régi tárgyakat meghaladva, de a tradicionális stílusban maradva hoznak létre tárgyakat. De láthatunk manapság példát arra is, miként lépnek tovább az alkotók: hogyan távolodnak el a hagyománytól és miként mozdulnak el kreatívan az iparművészet felé. Így a tárgyak igen széles skáláján mutathatjuk be azt, hogyan, hányféleképpen él ma tovább a népművészet, hol tartanak a tárgyalkotó kézművesek...

Úgy tűnt, Beszprémy Katalin és Fülemile Ágnes a Közép-dunántúli régióból érkező „terméssel” is elégedett.

A régi etyeki műhelyből a 70-es évekből származnak Lakatos Lilla bábjai, de ma is kedvesek, szeretnivalóak
Fotós: Fehér Gábor

Azt mondták, feltétlenül szeretnék bemutatni az etyeki műhely tevékenységét – hiszen annak idején (az azóta elhunyt művész-házaspár) Csókos Varga Györgyi és Csákvári Nagy Lajos, valamint a gyermekeik, tanítványaik fontos munkát végeztek. (Az etyeki műhelyt persze régi, évtizedekkel korábban készült művek is képviselik majd a tárlaton.) De ami a mai alkotókat illeti, Fejér megyében akad híres késes, hangszerkészítő, kitűnő szövő, van, aki a fehér hímzés hagyományát viszi tovább és akad, aki csipkeremekeket készít, más pedig a különleges fazekasmunkáiról híres.

 

A Közép-dunántúli régióból 50 alkotó küldött be munkát, s 39 alkotó műveit válogatták be a Nemzeti szalon kiállítására. A Fejér megyei alkotók, akik szerepelhetnek majd a Műcsarnokban:

Fodorné László Mária szövő, Szenczi Jánosné szövő, Szügyi Éva szövő, Párniczky Józsefné hímző, Jakab Andrásné csipkeverő. Gulyás Antalné szövő, Józsa-Szaka Kata nemezműves, Bresztyenszky Füzes Zsuzsa szövő, Boka Gábor bőrműves, a Révész-késes műhelyből Tóth Árpád késes, Kecskeméti Róbert hangszerkészítő, Radetzky Jenőné bútorfestő, Csuporné Angyal Zsuzsanna fazekas, Fodor nyerges és Bőrműves műhely Fodor Balázs, Fodorné Máté Rita nyereg- és szíjgyártó, Csókos Varga Györgyi képzőművész, szövő, Lakatos Lilla szövő, Lucza Daniella képzőművész, keramikus, Lucza Zsuzsa képzőművész, Csákvári Nagy Lajos képzőművész, Nagy Bertalan képzőművész, Sevella Zsuzsanna játékkészítő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!