Két súlyos eset történt

2018.01.17. 14:00

Ellenőrizték Fejérben az ivóvíz minőségét és az oltottságot is

Csökkent a járványok, a fertőzések száma, a fesztiválok közegészségügyi jellemzői szinte kifogástalanok, az átoltottság majdnem teljes a megyében – közölte évértékelőjén a megyei tisztifőorvos.

S. Töttő Rita

A 2017-es jelentős esztendő volt a népegészségügy szakterületén, hiszen tavaly áprilisban lezárult az a külső-belső integráció, melynek köszönhetően a szakterület elfoglalhatta végleges helyét, struktúráját – emelte ki a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának keddi évértékelőjén Petrin László, a hivatal főigazgatója, utalva arra a folyamatra, melynek során tavaly az Országos Tisztiorvosi Hivatal az Emberi Erőforrások Minisztériuma égisze alá került.

Müller Cecília megyei tisztifőorvos pedig a tavalyi év ügyei közül emelte ki a fontosabbakat: az ivóvíz minőségének ellenőrzését, a pollenjelentéseket, az egészségfejlesztést, az iskola-egészségügyi szolgálat felügyeletét, a laboratóriumi vizsgálatokat, vagy éppen a kijelölt természetes fürdőhelyeket érintő minőségi vizsgálatokat.

A tisztifőorvos hozzátette: közel 10 ezer ellenőrzést végeztek tavaly a járási szakemberek, ami rendkívül magas szám. Ivóvízből 2700 mintát vettek, amelyből csupán 1 százalék bizonyult emberi fogyasztásra alkalmatlannak. A medencés fürdőkből 116 mintát vizsgáltak, ebből 4 volt kifogásolható. A 13 kijelölt természetes fürdőhely 42 mintavételéből mindegyik minősége megfelelőnek bizonyult.

A tisztifőorvos kiemelte még a megyei fesztiválokat is, amelyek esetében a korábbi években tapasztalt közegészségügyi hiányosságok – apróbb észrevételektől eltekintve – a tavalyi évre gyakorlatilag megszűntek.

 

Tavaly óta a megyei népegészségügyi főosztálynak már önálló laboratóriumi osztálya is működik – profilja a környezeti elemek vizsgálata. A levegőt Veszprémben, a főképp talajban, felszín alatti vizekben található biológiai-kémiai elemeket pedig Székesfehérváron vizsgálják. Tavaly a levegőre nézve valamennyi paraméter vonatkozásában javuló tendenciát tapasztaltak, két esetben kellett csupán jelezniük a dunaújvárosi önkormányzat felé a levegő porszennyeződésének emelkedését. A tájékoztatón kiderült: a fertőző betegségek és a járványok száma csökkent, amely köszönhető egyrészt a magas átoltottságnak, másrészt a szakemberek felkészültségének. Tavaly az általános iskolák közegészségügyi ellenőrzése is fontos feladat volt: az összes Fejér megyei általános iskola egynegyedében volt szükség intézkedésre.

Emellett élelmiszer- és kozmetikumvizsgálatok is történtek: 45 mintát vettek, melyeknek 10 százaléka volt kifogásolható. Az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma csökkent, mégis volt egy kiemelkedő ügy, amelyet a tisztifőorvos megemlített: volt egy „hurkamérgezés” Fejérben, melynek során egy házi disznóvágásból származó, nem kellően hőkezelt sonka okozott súlyos betegséget, ám szerencsére az eset nem végződött halállal.

Polyákné Gulyás Erika (balra), Müller Cecília (középen) és Petrin László (jobbra) értékelték a tavalyi évet Fotó: Pesti Tamás

A másik kiemelendő esemény egy 3 hónapos csecsemővel történt, akinek nitrátos kútvízből készült a tápszer. Szerencsére ezt az esetet is időben észrevették.

S még pár adat tavalyról: 479 mérgezést jelentettek, 20 ezer hölgyet hívtak be mammográfiás és méhnyakrákszűrő vizsgálatra, s közel 8 ezer diákot értek el programjaikkal. A nemdohányzók védelmében közel ezer ellenőrzést végeztek a népegészségügyi szakemberek Fejér megyében, s mindössze 5 esetben szabtak ki bírságot tiltott helyen történő dohányzás miatt. A jövőről is szó esett az évértékelőn. Müller Cecília kiemelte: 2018 a családok éve, ennek jegyében tesznek még többet, mint eddig. Két ügyre helyeznek hangsúlyt: a vastagbélrákszűrés támogatására és a kora gyermekkori szűrővizsgálatokra. Ez utóbbi a védőnőkre is plusz feladatot ró, tette hozzá Polyákné Gulyás Erika, megyei vezető védőnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!