karsztvíz-probléma

2018.01.07. 08:00

Felkészülni! Előbb vagy utóbb felszínre tör a csóri karsztvíz

Nem lehet pontosan tudni, mikor „jön a víz”. Lehet, hogy öt, lehet, hogy tíz év múlva következik be az az állapot, amire most megpróbálnak felkészülni Csóron. A karsztvízprobléma máshol is jelentkezik, ahol a bányászat megszűnt.

Majer Tamás

p

Székesfehérvár ellátásában meghatározó a Csór Vízbázisról származó víz. Somorai Miklós, a Fejérvíz vízellátási üzemmérnökség vezető-helyettese szerint napi 10-11 ezer köbméter víz jut el innen a megyeszékhelyre.

– Ha a csóri víztermelés leállna, akkor itt rohamosan emelkedne a vízszint, egy napon belül kialakulna itt egy patak – jelentette ki Somorai a Csóri Vízbázis telepén állva.

– A vízbázist védelembe kell helyeznünk, hogy ne keveredjék mindenféle felszíni vízzel a mélyről feljövő víz – tette hozzá. – Ezért a régi forrásfoglalási vízműtárgyakat kipucoltuk, „újraélesztettük”, s kiépítettünk egy árokrendszert, hogyha jön a víz, el tudjon folyni – folytatta a vízügyes szakember.

Ez 2017 nyarán történt, majd ősszel szenzorokat helyeztek el a földben, amelyek automatikus vizsgálják a földfelszín alatti vízszintet.

– Nem lehet pontosan meghatározni, hogy mikor jön a víz. Lehet, hogy öt, lehet, hogy tíz év múlva következik be az az állapot, amire most megpróbálunk felkészülni. Addig kell megcsinálnunk mindent, amíg nincs itt a víz, mert amikor már itt lesz, késő lesz – emelte ki Somorai Miklós.

A vízmű 2015-2016 során kitakarította és felújította a csóri vízbázisnál lévő régi, üzemen kívüli forrásfoglalás rendszereket is.

– Ez azonban csak a vízmű telepen fakadó vizek távoltartását biztosítja, a karsztakna alján és oldalán belépő többletvíz elvezetést egyáltalán nem oldja meg – nyomatékosította Zsebők Lajos. Kilencven százalékos támogatási intenzitású vis maior támogatásból – összesen több mint 24 millió forintból – a csóri önkormányzat is megtette tavaly, amit tudott.

A Csóri Vízbázison több fejlesztés is segíti a víz elvezetését, Somorai Miklós (kékben) kalauzolt bennünket a telepen Fotó: Fehér G.

– A lefolyóárkot, amely a vízműteleptől egészen a rétig kíséri a vizet, csináltattuk meg – mondta el Csete Krisztián csóri polgármester.

A helyzet értékeléséhez ismerni kell, hogy a bányászati vízszint-süllyesztés, vízfelengedés anno állami szintű beavatkozás volt. Zsebők Lajostól megtudtuk, hogy a Belügyminisztérium nemrégiben ígéretet tett a probléma megoldásához szükséges beruházás kiviteli terveinek elkészíttetésére. Fontos látni azt is, hogy a csóri probléma nem egyedi. A 2017-ben kiadott Nemzeti Vízstratégia a Dunántúli-középhegységben a karsztvízszint visszaemelkedése miatti veszélyhelyzet elhárítását az egyik legfontosabb feladatként irányozza elő.

Székesfehérvár önkormányzatát is megkerestük.

– A csóri vízbázis kiemelt fontosságú a város számára és a város ivóvíz-ellátása szempontjából is. Mind a vezetők, mind a szakemberek szintjén jelenleg is komoly egyeztetések zajlanak a város és a minisztérium között a helyzet megoldásáért. Amint ezek lezárulnak, részletes tájékoztatást adunk a nyilvánosságnak – írták válaszukban.

A megyeszékhely elkötelezettségéről tesznek tanúbizonyságot Zsebők Lajos mondatai is: – A fehérvári önkormányzat saját finanszírozásában elkészíttette a probléma megoldásához szükséges beruházás elvi vízjogi engedélyezési tervét, és megkérte az elvi vízjogi engedélyt, s döntött arról, hogy körülbelül 25 millió forint ráfordításával az idei évben elkészüljön egy olyan vízelvezetés a karsztaknából, amely a problémát átmenetileg kezeli, és része lesz a végleges megoldásnak is – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!