Mi minden ég...

2017.12.12. 14:00

Mit és hogyan égetünk?

Valamilyen gyakorisággal a magyar lakosság harmada éget hulladékot.

u

Ezt mutatta ki a Levegő Munkacsoport és a Magyar Szegénységellenes Hálózat által készíttetett országos reprezentatív közvélemény-kutatás.

A legtöbben kerti hulladékot égetnek: az összes megkérdezett huszonkét százaléka. Háztartási szemetet tizenhárom, kezelt fát hat százalékuk, rongyot, ruhaneműt, lábbelit szintén hat százalék éget. Műanyagot – a háztartási hulladékon túlmenően – három, gumit egy százalékuk szokott égetni. Sokan nyílt téren is égetnek háztartási hulladékot, ruhaneműt és lábbelit, valamint műanyagot és gumit is! A megkérdezettek egyharmada tapasztalta az elmúlt egy évben, hogy lakókörnyezetében mások hulladékot égettek.

A válaszadók ötvennégy százaléka az ismerethiányt, a felelőtlenséget és a szegénységet együtt tekinti a szabálytalan lakossági hulladékégetés fő okának. Harminc százalékuk elsősorban az ismerethiányt és a felelőtlenséget okolja, tizenöt százalékuk pedig főként a szegénységre vezeti vissza.

Nagyon kevesen jelzik a hatóságnak, ha hulladékégetést tapasztalnak: mindössze hét százalékuk tett valaha ilyen bejelentést.

Háromszor ennyien voltak viszont azok, akik saját maguk szóltak a hulladékégetőknek, hogy azok szabálytalanságot követnek el.

A jó minőségű fa tiszta füstöt ad
Forrás: Shutterstock

A bejelentést tevők arról számoltak be, hogy az esetek túlnyomó többségében történt intézkedés a bejelentés nyomán, de az égetés annak hatására sem szűnt meg.

A megkérdezettek közel hetven százaléka egyetért azzal, hogy ha valaki mások egészségére káros módon fűt, éget, a hatóságnak szigorúan fel kell lépnie. Ennél is többen vélik úgy, hogy az égetésre vonatkozó jogszabályokat mindenkinek maradéktalanul be kell tartani. Mindkét esetben a válaszadók mindössze kettő százaléka mondta, hogy ezekkel az állításokkal egyáltalán nem ért egyet.

- A közvélemény-kutatás megerősíti a környezeti tanácsadó irodánkhoz érkező sok panasz alapján kialakult azon képet, hogy a jogsértő lakossági hulladékégetés országszerte súlyos probléma, a kormánynak haladéktalan intézkedéseket kell hoznia a visszaszorítására, mindannyiunk egészsége érdekében. A felmérésből az is kiderül, hogy a lakosság túlnyomó többsége támogatná ezeket az intézkedéseket – állítja Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.

- A kutatás eredményeiből arra következtethetünk, hogy elsősorban a lakosság felvilágosítására és szigorúbb hatósági fellépésre van szükség, ez viszonylag kisebb összegből megoldható. Senkit nem hagyhatunk olyan élethelyzetben, hogy döntenie kelljen: ételt vesz vagy fűt, ezért elengedhetetlennek tartjuk, hogy a rászorulókat az állam fűtési támogatásban részesítse – jelentette ki Jász Krisztina, a Magyar Szegénységellenes Hálózat kuratóriumi tagja.

A két szervezet szerint javaslataikkal felszámolható a lakossági hulladékégetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!